Nederlanders en Duitsers zullen altijd een soort van rivalen blijven. Er wordt dan ook vaak raar opgekeken als ik zeg dat ik gek ben op Duitsland. Het is misschien ook een vreemde voorkeur, maar alles heeft zo zijn redenen. Heel wat jaar geleden kwam ik via via terecht bij een wedstrijd van Borussia Dortmund. Dat was in de tijd dat die club op sterven na dood was. Ik had met een paar vrienden de eer om die wedstrijd te mogen beleven vanaf de beroemde Gelbe Wand. Vanaf dat moment was ik meteen verkocht. Wat een sfeer, en dat voor een club die vocht tegen degradatie. Ook de vriendelijkheid van defile_2592x1936_055574 Duitsers viel me enorm op. Zodra ze hoorde dat je uit Nederland kwam klampte ze je aan voor een praatje en kreeg je een biertje van ze.

Mijn interesse in Duits voetbal was gewekt. In de loop der jaren besloot ik om regelmatig wedstrijden van Dortmund mee te pikken. Maar naast Dortmund wilde ik weten of het overal zo was. Ik ging naar wedstrijden van onder andere 1. FC Köln, MSV Duisburg, HSV, Borussia Mönchengladbach. En inderdaad overal was de sfeer perfect. Je kon overal zonder problemen de kroeg in. Je kon gezellig met de tegenstander en biertje drinken. Het was bijna het tegenovergestelde van wat ik in Nederland gewend was. Ik ging me steeds meer verdiepen in het Duitse voetbal. En dan niet eens zozeer om het spelletje zelf. Alles eromheen vond ik prachtig. De Duitse voetbalcultuur was er een naar mijn hart.

Naast de beroemde Bundesliga ging ik ook steeds vaker kijken naar de 2.Bundesliga en zelfs 3.Bundesliga. Om het voetbal hoef je het daar niet te doen. Maar wel om de beleving en om de prachtige oude stadions. De meeste vallen nog net niet uit elkaar, maar supporters blijven komen. En bij iedere club kom je de meest fanatieke supporters tegen. Alleen al voor prachtige namen als de Würzburger Kickers, SV Darmstad 98 en FC Ingolstadt 04 is een reisje naar Duitsland de moeite waard. Daarbij komt dat veel van deze clubs een prachtige historie hebben en er dus verhalen voor het oprapen liggen. Ook zal het veel mensen verbazen hoeveel Nederlanders eigenlijk actief zijn geweest in Duitsland en er nog steeds actief zijn. Sommige van die spelers zullen in Nederland geen belletje doen rinkelen, maar zijn in Duitsland verheven tot helden.

Dat is precies de reden voor mij om deze website te beginnen. Ik wil dat Nederland gaat zien hoe mooi de Duitse voetbalcultuur is. En ik wil Nederland laten zien dat er meer is dan de Eredivisie en de Premier League. En het mooiste van dat alles is dat Duitsland bijna om de hoek is en je binnen no time die prachtige voetbalcultuur met eigen ogen kunt zien. Ik ben inmiddels fussballbegeistert en ik hoop dat er vele Nederlanders zullen volgen!