Helmond Sport 30 aug73180

Van wereldtop naar Jupiler League

“Dit is geen stap achteruit”

Wie zijn spelerspaspoort bekijkt zal vreemd opkijken. Maar liefst elf jaar speelde hij namelijk in het shirt van Europese grootmacht Arsenal FC. Via Swindon Town is de in Londen geboren Brandon Ormonde-Ottewill in Helmond beland. Een bewuste keuze van de Brit. “Deze stap is belangrijk voor mijn ontwikkeling”.

Van Londen naar Helmond
Met het vliegtuig ben je binnen een uur in Londen. Toch is de stad waar Ormonde-Ottewill als klein jongetje groot werd niet te vergelijken met zijn huidige woonplaats Helmond. “Het is hier erg rustig. In Londen is het altijd druk, de stad leeft 24 uur per dag. Helmond daarentegen is een klein stadje en dat is prima”, begint de 21-jarige verdediger het gesprek.

Dan terug naar de vraag hoe een geboren en getogen Londenaar in Helmond terecht is gekomen. Willem II-speler Daniel Crowley speelt in de keuze voor Nederland een grote rol. “Daniel is een goede vriend van mij. Toen hij vorig seizoen bij Go Ahead Eagles speelde, hadden we regelmatig contact. Hij vertelde me goede verhalen over het Nederlandse voetbal. Toen ben ik eens rond gaan kijken en heb ik met een aantal clubs in Nederland gesproken.”

Weinig aanpassingsproblemen
Na een aantal gesprekken en trainingen onder Roy Hendriksen viel de keuze direct op Helmond Sport. Daar voelt de vleugelverdediger zich momenteel goed op zijn plek. “De jongens in het team hebben me geweldig opgevangen. Ik spreek nog geen Nederlands, maar ze doen allemaal hun best om een praatje met me te maken. Het heeft me dan ook geen enkele moeite gekost om mijn plek te vinden bij deze club.”

Het aanpassingsvermogen past bij het karakter van Ormonde-Ottewill. De 21-jarige Engelsman groeide op in een groot gezin met zes kinderen. “Ik kom uit een erg open familie. Waar we makkelijk over onze gevoelens konden praten. Mijn familie is graag op pad en dat ben ik ook”, zegt de voormalig Engels jeugdinternational, die overigens niet het enige voetbaltalent in de familie is. “Mijn twee jongere broertjes spelen beiden in de academie van Brighton and Hove Albion. Zij zijn allebei heel erg goed!”

Helmond Sport 30 aug73210Londense leerschool
De linksback van Onze Club zelf, groeide als voetballer ook op bij een jeugdacademie, en niet zomaar één. “Als klein jongetje van zeven ben ik begonnen met voetballen bij de plaatselijke voetbalclub. Op mijn achtste ben ik vervolgens toegelaten op de academie van Arsenal. Daar heb ik tot mijn negentiende gespeeld, om vervolgens de stap naar Swindon Town te maken in de League One.”

De stap van het grote Arsenal naar de League One was geen droom die in duigen viel. “Op een gegeven moment merk je dat je het eerste bij Arsenal niet gaat halen. Dan moet je verder kijken. Dat heb ik ook gedaan. Ik was er aan toe om mannenvoetbal te gaan spelen in een eerste elftal. Bij Swindon Town kreeg ik die kans.”

Van wereldtop naar League One
Bij Arsenal mocht Brandon op de training een aantal keer aan het grote werk ruiken. “Dat was een enorm goede leerschool. Ik stond wel eens tegenover Santi Cazorla, dan weet je niet wat je ziet. Dat is de beste speler waar ik mee op het veld heb mogen staan. Hij is niet te pakken. Echt een fantastische speler. Hij deed dingen met een bal, waarvan ik me alleen maar kon afvragen “hoe doe je dat in hemelsnaam?”

De omschakeling van trainen met wereldspelers naar Swindon Town was een behoorlijk grote. Bij Swindon Town maakte de technisch vaardige verdediger kennis met het spel in de Engelse League One. “Dat was wel even wennen na al die jaren bij Arsenal. Wij hadden gelukkig een jong elftal, dat goed technisch voetbal wilde spelen. Maar de tegenstanders kleunden er wel in. Dat vergt wat aanpassing, maar ik heb dat niet als vervelend ervaren.“

Energie en ondeugend kind
Wanneer we vragen wat voor jongentje de kleine Brandon vroeger was begint hij te lachen. “Eigenlijk moet je dit aan mijn moeder vragen, maar ik denk dat ik niet het meest vervelende jongetje was. Maar zeker ook niet het braafste jongetje van de klas”, omschrijft de voetballer. “Ik was vooral een heel energiek, al is dat nooit veranderd haha. Ook nu ik volwassenen ben heb ik altijd veel energie en ben ik bijna altijd vrolijk.”Helmond Sport 30 aug73170

Het ondeugende is ook nog niet uit zijn karakter verdwenen. “Wanneer het op voetbal aankomt ben ik heel serieus, maar daarbuiten ben ik altijd in voor een geintje. Al ben ik niet de enige bij Helmond Sport haha.” Op de vraag wie de grootste lolbroek in de selectie is hoeft Ormonde-Ottewill niet lang na te denken. “Definitely Stijn”, zegt hij met een grote glimlach op zijn gezicht.

Vrije tijd
Naast het voetbal is de linksback ook graag bezig. “Stilzitten is niets voor mij. Ik ben veel op pad. Lekker de stad in bijvoorbeeld. Ik vind het verder leuk om uit te gaan met vrienden, familie of mijn vriendin. Daarnaast ben ik altijd in voor een potje FIFA, alleen staat mijn Xbox nog in Engeland. Maar mochten de jongens van Helmond Sport dit lezen: ik sta open voor iedereen die me uit wil dagen!”

Wanneer het gesprek uitkomt op het spel FIFA dringt het bij hem ook door dat hij zelf niet meer in het spel zit. “Daar had ik nog helemaal niet over nagedacht, maar dat klopt inderdaad! Bij Swindon Town kon ik nog wel eens mezelf besturen haha, maar Helmond Sport zit niet in FIFA hé?”

Helmond Sport 30 aug73202Eerste kindje op komst
Heel veel tijd voor computerspelletjes zal de verdediger echter niet hebben de komende tijd. De 21-jarige Brandon staat op het punt om voor de eerste keer vader te worden. “We verwachten binnenkort ons eerste kindje. Daar heb ik zo enorm veel zin in, dat is echt hét hoogteput inmijn leven tot nu toe. Het wordt een jongetje. Ik ga proberen hem ook zo snel mogelijk op het voetbalveld te krijgen haha.”

Zijn zoontje zal overigens geboren worden in Engeland. “Mijn vriendin woont nog daar. Ze staat volledig achter mijn keuze voor Helmond Sport en steunt me. Ze weet dat je met een voetbalcarrière overal ter wereld terecht kunt komen. Dat we nu afzonderlijk van elkaar leven is niet altijd leuk. Ik heb haar graag bij me, maar we hebben iedere dag contact en zodra de kleine geboren is komt ze over naar Nederland.”

Knallen in Helmond
Om zijn grote droom werkelijkheid te maken, moet Ormonde-Ottewill dit jaar knallen in Helmond. Hij is er heilig van overtuigd dat hem dat, samen met het team, gaat lukken. “We hebben een hele leuke en jonge groep. Alle spelers hier bij Helmond Sport hebben hun dromen. We hebben allemaal nog genoeg tijd om die dromen te verwezenlijken. Ik weet ook zeker dat het ons allemaal gaat lukken. Maar voorlopig wil ik nog niet te ver in de toekomst kijken. Helmond Sport heeft mijn prioriteit nu. Ik ga dit jaar alles geven voor deze club en we gaan er samen met de fans een mooi seizoen van maken”, besluit de talentvolle verdediger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *