DSC_0286

Op pad met Stijn van Gassel

Het is snel gegaan met de pas 20-jarige doelman uit Ysselsteyn. Vorig seizoen kreeg het talent uit eigen opleiding na een blessure van Ferhat Kaya de kans om zich te bewijzen in het eerste elftal van Helmond Sport. Die kans greep hij met beide handen aan. Sinds dit seizoen is Van Gassel de nieuwe nummer 1 onder de lat van Onze Club. “Ik ben erg benieuwd hoever ik kan komen in mijn carrière. Voorlopig geniet ik ervan om eerste doelman van Helmond Sport te zijn”, aldus Van Gassel.

Met de paplepel ingegotenDSC_0282
Vanuit het Lavans Stadion rijden we richting Limburg, Ysselsteyn om precies te zijn. Het is het dorp waar Van Gassel geboren en getogen is. We beginnen de ‘Tour de Ysselsteyn’ bij de plaatselijke voetbalclub. Op de plek waar het voetbalavontuur voor de doelman begon. Dat Van Gassel direct in het doel ging staan was een optelsom. “Mijn vader was vroeger ook keeper, zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Hij is nog altijd keeperstrainer hier bij Ysselsteyn. Het keepersvak zit dus in de familie.”

Voor de jongste Van Gassel bleef het niet bij SV Ysselsteyn. “Tot de C-jeugd heb ik hier gespeeld, maar vanaf dat moment voelde ik dat ik toe was aan een nieuwe stap.” Dat werd uiteindelijk SV Venray, al bleef hij daar niet lang. “Al vrij snel mocht ik vanuit Venray op stage komen bij NEC. Daar vonden me ze echter te klein. Niet veel later kon ik terecht bij de jeugdopleiding van Helmond Sport en VVV-Venlo”, blikt Van Gassel terug.

Bakkerszoon
Wie een rondje Ysselsteyn maakt kan onmogelijk om Bakkerij Van Gassel heen. Bij de plaatselijke voetbalclub hangen meer dan voldoende uitingen en ook de bakkerij zelf is niet te missen in het dorp. We stappen vanaf het voetbalveld de auto weer in, om een kijkje te nemen bij de zaak van zijn vader. Al doen we dat niet voordat de sympathieke keeper het halve dorp heeft gegroet. “Zo gaat dat hier, ik denk dat iedereen elkaar hier wel kent kent haha.”

DSC_0277Stijn kent de bakkerij op zijn duimpje en geeft dan ook vakkundig een rondleiding. “Vroeger heb ik mijn vader vaak meegeholpen. En nu kom ik er nog steeds dagelijks. Wanneer ik vers brood nodig heb dan weet ik alles te liggen haha. Wist je trouwens dat er ook een broodje naar mij vernoemt is? Stijntjes heten ze. Moet je zeker eens proberen!”

Stadsmens
De zaak van zijn vader is slechts drie deuren van het huis van de familie Van Gassel. Het is het huis waar de keeper geboren is en nog altijd woont. Al ziet hij zichzelf niet de rest van zijn leven in het Limburgse dorp wonen.

Mensen die opgroeien in een dorp raken vaak verknocht aan hun woonplaats. Dat geldt niet voor Van Gassel. “Ik heb het in Ysselsteyn hartstikke naar mijn zin hoor, maar het is niet dat ik hier heel mijn leven wil blijven wonen. Ik wil straks veel liever in een stad wonen.”

De stad is sowieso een plek waar de doelman vaak te vinden is. Regelmatig gaat hij op pad met zijn goede voetbalvrienden Sam Strijbosch, Bram van Vlerken (Jong PSV) en Damian van Bruggen (VVV-Venlo). “We zijn allemaal voetballers en hebben daardoor een beetje hetzelfde leven. We zijn ook op dezelfde momenten vrij. Dan is het ideaal dat we samen leuke dingen kunnen ondernemen. We gaan vaak naar de bioscoop of een hapje eten bijvoorbeeld.”

Kans in de Jupiler League
Van Gassel loopt inmiddels al een paar jaar mee bij de eerste selectie van Helmond Sport, maar vorig seizoen kwam alles in een stroomversnelling door een blessure van Kaya. Van Gassel mocht minuten gaan maken en bleef ook tijdens de Jupiler Play-Offs eerste doelman. “Dat was voor mij persoonlijk heel mooi. Ik heb me kunnen laten zien en heb het volgens mij niet onverdienstelijk gedaan. Dat ik nu eerste doelman ben is iets waar ik hard voor heb gewerkt.”

Dat Van Gassel een groot talent is viel ook buiten Helmond op. Onlangs kwam hij in de Voetbal International zijn naam tegen in het rijtje ‘grootste talenten uit de Jupiler League’. “Dat zijn natuurlijk leuke dingen. Maar het is echt niet zo dat ik daardoor ga denken dat ik er al ben. Ik heb hopelijk nog heel wat jaren voor me in het profvoetbal. Ik ben benieuwd wat het me allemaal gaat brengen”, is Van Gassel bescheiden.DSC_0288

De weg naar nummer 1
In het ouderlijk huis van de keeper is Helmond Sport ook onmiskenbaar aanwezig. In zijn kamer hangen shirts met zijn naam prominent aan de muur. Maar zijn meest bijzondere shirt ligt veilig opgeborgen. Hij haalt een wit keepershirt tevoorschijn met het rugnummer 30. “Deze is van de allereerste keer dat ik bij de selectie zat. Dat was uit in Maastricht tegen MVV”, herinnert Van Gassel zich nog als de dag van gisteren.

Inmiddels draagt Van Gassel het rugnummer 1. “Daar ben ik heel blij mee. Natuurlijk is het maar een getal, maar iedere keeper wil uiteindelijk nummer 1 op zijn rug dragen. Het is iets kleins, maar voor mij is het wel weer een mooie stap in mijn loopbaan. Dat is iets om trots op te zijn. Ik hoop de komende jaren de vaste nummer één van Helmond Sport te blijven!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *