12082016217208_FPH8954

Jurgen Streppel: Helmond is thuiskomen

Maar liefst veertien jaar was hij actief bij Helmond Sport. Eerst als speler en later ook als trainer. Inmiddels is hij hoofdtrainer bij sc Heerenveen, maar Helmond verliet hij nooit meer. In deze editie van de rubriek ‘hoe is het met’ spreken we met Jurgen Streppel over het heden en verleden. “Helmond is thuiskomen.”

Gelukkig in Helmond
Zo’n 27 jaar geleden streek Streppel vanuit Apeldoorn neer in Helmond. Om te gaan voetballen bij Helmond Sport. Een keuze die de wenkbrauwen in zijn omgeving deed fronzen. “Veel mensen vroegen zich af waarom ik in godsnaam in Helmond zou gaan wonen. Het enige wat ik dacht was “waarom niet?”. Ik wist niets over Helmond, maar tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt gehad van die keuze”, begint de huidige trainer van sc Heerenveen.

Wie op het dak van het Lavans Stadion gaat staan kan zien dat Streppel destijds de juiste keuze heeft gemaakt. “Ik woon nog altijd in Helmond, op een steenworp afstand van het stadion. Ik vind het geweldig om hier te wonen. Het is allemaal net wat bourgondischer dan is het noorden, wat relaxter.”

Inmiddels heeft de 52-jarige trainer van sc Heerenenveen Brabant, en Helmond in het bijzonder, volledig omarmd. “De Helmondse mentaliteit past wel bij mij. Ze zeggen waar het op staat. Wanneer je iets met volle overgave doet wordt je hier snel gewaardeerd.”22072017228542_FPH0533

Vriendenteam
Op die Helmondse waardering kon Streppel al snel rekenen. In 1990 begon hij bij Helmond Sport, om na twee jaar over te stappen naar RKC. Na vijf jaar in het blauw-geel en een aantal maanden bij Telstar, keerde hij in 1997 terug in Helmond. Uiteindelijk speelde Streppel tien jaar op De Braak. Een periode met veel mooie momenten. “Tegenstanders kwamen met knikkende knieën naar Helmond. Niemand vond het fijn om tegen Helmond Sport te spelen.”

In zijn eerste twee jaar is Streppel vooral de saamhorigheid van het team bijgebleven. “We hadden echt een vriendenteam. We speelden met allemaal jongens uit de regio. Of we nu gewonnen of verloren hadden, we gingen altijd na de wedstrijd de stad in. Dat mocht dan wel niet van de trainer, Frans Körver, maar we gingen toch. Dat was toen denk ik ook de kracht van het team. We hebben toen ook een hele tijd goed gepresteerd.”

Ook het seizoen 1998-1999 staat hoog op het lijstje met hoogtepunten. “We speelden dat seizoen echt heel goed voetbal en plaatsen ons voor het eerst in de historie voor de nacompetitie. Dat was heel gaaf om mee te maken”, blikt Streppel terug. Helaas kwam Helmond Sport in die nacompetitie tekort en eindigden Onze Club met nul punten uit zes wedstrijden onderaan in de poule met Sparta, FC Groningen en Excelsior.

25022017223911_FPH1138Geboren trainer
In 2005 zet Streppel, na vijftien jaar, een punt achter zijn loopbaan als speler. Om vervolgens in 2007 als assistent-trainer aan de slag te gaan bij Helmond Sport. Het was niet het begin van zijn trainerscarrière, die startte al tijdens zijn actieve loopbaan als speler. “Toen ik bij RKC speelde, ben ik bij Helmond Sport begonnen als jeugdtrainer. Ik begon bij de C1. Later heb ik nog de B1 en de A1 getraind voordat ik bij het eerste elftal terecht ben gekomen.”

Na één jaar als assistent werd Streppel in 2008 aangesteld als hoofdtrainer. Het was het begin van een trainerscarrière die hem tot nu toe via Helmond Sport en Willem II bij sc Heerenveen heeft gebracht. Wederom een carrière met veel mooie momenten. “Ik vind het moeilijk om er echt één specifiek hoogtepunt uit te kiezen. Met al die heb ik als trainer mooie dingen meegemaakt. Zoals de Play-Offs met Helmond Sport of het kampioenschap met Willem II.”

Genieten langs de lijn
Streppel geniet intens van zijn vak als hoofdtrainer. “Voetballen vond ik prachtig, maar trainer zijn vind ik eigenlijk nog leuker. Je beleeft alles bewuster. Als speler gaat alles heel snel, je bent onderdeel van een team. Als trainer ben je eindverantwoordelijk en voel je jezelf ook verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen van de club. Dat brengt druk met zich mee, maar ik vind het heel leuk.”

Om aan die druk te ontkomen rijd hij daarom iedere week terug naar zijn huis in Helmond. Om daar tot rust te komen. “Helmond is thuiskomen. Wanneer ik in Heerenveen in de auto stap, rij ik weg van het voetbal. Dan laat ik alles los. Naar huis gaan is een soort vakantie. Eén dagje helemaal weg van het voetbal, dat is erg fijn en ook wel nodig denk ik. Je moet een goede balans zien te vinden tussen voetbal en je privéleven. Vroeger sloeg dat bij mij nog wel eens door naar voetbal, inmiddels is dat niet meer.”

Waardering
Wanneer Streppel in Helmond is gaat hij regelmatig op bezoek bij Helmond Sport. “Ik ben daar kind aan huis, ik heb er zo ongeveer mijn halve leven rondgelopen. Vrienden van mij zijn nog altijd werkzaam bij de club. Helmond Sport is meer dan een voetbalclub voor mij.”30102016220721_FPH3987

Zoals Streppel de club waardeert, zo kan hij ook op veel waardering in Helmond rekenen. Onlangs werd hij door de fans gekozen in het Gouden Elftal. “Daar ben ik heel erg trots op. Het spreekt van veel waardering. Dat ik zowel als trainer en als speler genomineerd was is natuurlijk helemaal mooi.”

Terugkeer
Streppel is als trainer nog lang niet uitgekeken op voetbal en heeft nog vele dromen. “Mocht de kans ooit komen, dan zou ik graag nog eens in het buitenland werken. Als speler is dat er nooit van gekomen. Al zat ik als speler van RKC ooit bijna in het vliegtuig naar Hong Kong, maar dat ging op het laatste moment niet door.”

Naast het buitenland sluit Streppel een terugkeer naar Helmond ook niet uit. “Eigenlijk ga ik er vanuit dat ik ooit nog terugkeer bij Helmond Sport om de cirkel rond te maken. Maar in de voetballerij weet je nooit hoe het loopt en heb je geen zekerheden. Vooralsnog ben ik gelukkig bij Heerenveen en denk ik nog niet teveel na over de toekomst.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *