02

Historische wedstrijd: De finale van 1985

Helmonds trauma: ‘Het blijft klote dat Van Loen die bal erin kopte’’

Helmond Sport leek in de bekerfinale tegen FC Utrecht op 6 juni 1985 lange tijd op weg naar verlenging. Totdat John van Loen in blessuretijd boven iedereen uitsteeg en de bal in het doel liet verdwijnen. Van Loen werd gek, het stadion ging uit zijn dak en heel Utrecht vierde feest. Een Helmonds trauma was geboren. Ruim dertig jaar later is de ergste pijn gezakt, maar het zal nooit worden vergeten in Helmond. “Ik vind het nog steeds klote dat Van Loen die bal erin kopte ”, aldus voormalig Helmond Sport-verdediger Hans Meeuwsen.

Het is een wedstrijd die met hoofdletters in de geschiedenisboeken van Helmond Sport staat. De bekerfinale van ‘85 kent meerdere verhalen. Zo werd het thuisvoordeel door FC Utrecht gekocht. En speelde Helmonder Johan van der Hooft een discutabele rol in de voorbereiding op de wedstrijd tegen zijn oude club. Al met al werd het een wedstrijd waar veel Helmonders nog wel eens wakker van schieten.

De beul van Helmond Sport
De finale tussen Helmond Sport en FC Utrecht werd gespeeld in Stadion Galgenwaard. Vrij opmerkelijk voor een finale die normaal gesproken toch op neutraal terrein moet worden gespeeld. Zij het niet dat Helmond Sport zelf de oorzaak was dat het in Utrecht gespeeld werd. “Wij kregen de thuiswedstrijd aangeboden door Helmond Sport. Onze voorzitter heeft het thuisvoordeel gewoon gekocht voor 25 duizend gulden en een paar stoeltjes op de hoofdtribune geloof ik. Voor Helmond Sport was het natuurlijk verschrikkelijk dat het in ons stadion was”, aldus Helmond Sport-beul John van Loen.63489-620-459

De oud-spits van FC Utrecht kan zich de wedstrijd na al die jaren nog goed voor de geest halen. “Ik kwam destijds net kijken, was nog geen twintig jaar. De wedstrijd zelf heb ik in een roes beleefd. Ik weet nog dat ik in de eerste helft al een zuiver doelpunt maakte. Waarom die werd afgekeurd, weet ik nog steeds niet. Gelukkig ging de bal er in blessuretijd alsnog in. Ook nog eens één van de mooiste doelpunten uit mijn carrière. Ik kreeg een voorzet vanaf links van Frans Adelaar, kwam goed voor mijn man en kopte de bal met een boog in de kruising. Een schitterende goal, maar het moment en de ambiance maakte het af.”, blikt Van Loen terug.

Naast de beker met FC Utrecht won Van Loen ook nog met Feyenoord de landstitel en de beker, won hij met Ajax de UEFA Cup en werd hij kampioen van België met Anderlecht. Toch herinnert hij zich de bekerwinst met FC Utrecht als de mooiste. “Die staat honderd procent bovenaan. Het was mijn eerste prijs, bij de club waar ik ben begonnen, in de stad waar ik ben geboren. Het kan eigenlijk niet mooier. Thuis hebben we het er nog veel over. Ook met oud-spelers van FC Utrecht komt het regelmatig ter sprake. Het was een hele bijzondere prijs voor ons.”

Pikant interviewIMG_8035
Eén van die oud-spelers waar Van Loen nog wel eens mee spreekt is Johan van der Hooft. De snelle linksbuiten kwam tijdens de bekerfinale uit voor FC Utrecht, maar stond daarvoor zeven jaar lang onder contract bij Helmond Sport. Voor hem was de bekerfinale van ’85 een ontmoeting met dubbel gevoel, zeker nadat zijn pikante interview met de Volkskrant naar buiten kwam. “Voorafgaand aan de wedstrijd heb ik een interview gegeven aan iemand van de Volkskrant. Toen ik die krant echter in handen kreeg schrok ik enorm. Er stonden dingen in die ik nooit gezegd had. De interviewer heeft mijn uitspraken zo enorm verdraaid, er bleef niets meer over van Helmond Sport in dat interview en van mijn oud-ploeggenoten evenmin. Mensen die me een beetje kennen weten dat ik zulke uitspraken, zoals ze in het artikel stonden, nooit zou doen.”

Jan Brouwer, toenmalig trainer van Helmond Sport, maakte echter dankbaar gebruik van het interview en de verdraaide woorden van de linksbuiten. “Hij heeft dat toen heel slim opgehangen in de kleedkamer van Helmond Sport. Het was voor die jongens natuurlijk een extra motivatie, ze gingen tekeer op het veld en dat kwam volgens mij met name door dat interview. Daarom was ik ook zo opgelucht dat we uiteindelijk die beker hebben gepakt. Anders had ik me tot op de dag van vandaag enorm schuldig gevoeld.”

helmond sportVan der Hooft herinnert zich de wedstrijd nog goed, al zijn dat niet alleen maar positieve herinneringen. “Het was absoluut geen leuke wedstrijd om te spelen. Vanaf de eerste minuut hebben ze me enorm aangepakt. Ik keek er vooraf naar uit om tegen mijn oude ploeggenoten te spelen en dan ook nog eens in de bekerfinale. Maar ik geloof dat ze me niet eens een hand hebben gegeven. Ze moesten me de hele wedstrijd hebben. Als ik even op de grond lag moest ik zelfs uitkijken, want dan gingen ze zonder pardon op mijn hand staan.”

Trots overheerst
Hans Meeuwsen was zo’n speler die Van der Hooft regelmatig zocht in die wedstrijd. “Johan was mijn directe tegenstander dus dan weet je het wel. Ik was al niet te verlegen om er eens flink onder te ‘maaien’, dus dat artikel was voor mij wel koren op de molen. Ik heb hem flink aangepakt, daarom begrijp ik ook wel dat hij die wedstrijd niet als leuk heeft ervaren. Inmiddels is alles wel weer goed tussen mij en Johan, maar wij zagen hem destijds wel als verrader na dat interview.”

De spelers van Helmond Sport kwamen overigens om meerdere redenen met het mes tussen de tanden het veld op. “We waren enorm getergd. Dat kwam ook omdat we in Utrecht moesten spelen. Dat sloeg natuurlijk nergens op, wij waren enorm pissig als spelers. Zulke wedstrijden wil je niet voor het publiek van de tegenpartij spelen, dan sta je al 1-0 achter. Blijkbaar was het geld op dat moment belangrijker dan dat wij de beker zouden winnen.”

Ondanks het verlies ziet Meeuwsen de bekerfinale als een hoogtepunt in zijn carrière, al had er stiekem meer ingezeten. “René van Tilburg kreeg een enorme kans, dat weet ik nog goed. Die had hij eigenlijk moeten maken. Als die bal er in was gegaan hadden we zomaar kunnen winnen. Al moet ik ook toegeven dat FC Utrecht de betere ploeg was die wedstrijd. Maar dat is ook logisch, wij waren tiende geworden in de Eerste Divisie dat jaar geloof ik. Al blijft het balen dat die goal dan uitgerekend in blessuretijd valt. Maar uiteindelijk heerst bij mij wel het gevoel van trots. Wij hebben als Helmond Sport zijnde wel mooi een bekerfinale gespeeld, dat is niet niks”, besluit Meeuwsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *