SONY DSC

“Helmond Sport zit in ons DNA, het is familie”

Op zaterdag 10 december gaat de film ‘The Boys Are Back in Town’ in première, een initiatief van Maikel Verstappen, Bob de Bruin en William Verkoelen. Het is dé film voor en door Helmond Sport supporters. Een film over vriendschap en broederschap in zijn puurste vorm. “Helmond Sport is als familie.”

Om meer te weten te komen over de totstandkoming van de film hebben we afgesproken met vier mannen van de vroegere AA-Side, de toen meest trouwe en fanatieke supporterskern van Helmond Sport. William Verkoelen (50), Erwin Malinka (46) Frank Raaijmakers (51) en Richard Möllmann (52). Inmiddels heeft het viertal de wilde haren verloren, al wordt de passie er niet minder om. Helmond Sport zal voor altijd in hun harten blijven. De film over Helmond Sport is voor hun dan ook een soort plakboek met herinneringen.

Vriendschap en broederschapfoto AA-side
We treffen de vier vrienden aan op een terras in de binnenstad van Helmond. Met elk een shirt, waarop het oude Helmond Sport-logo prijkt, en een fles Bavaria in de hand, zijn ze niet te missen. Al snel vliegen de anekdotes over tafel. Lief en leed hebben ze gedeeld. Dat beeld moet in de film dan ook duidelijk naar voren komen. “Vriendschap en broederschap, dat is voor ons Helmond Sport. Dat is waar alles om draait”, klinkt het eensgezind.

Voetbal is veel meer dan die negentig minuten op het veld. “Het is emotie, het is het leven. We zijn allemaal mensen en mensen maken van alles mee. Je verliest vrienden, dierbaren worden ziek, het hoort er allemaal bij. Maar door het voetbal staan we ook op die momenten zij aan zij. We zijn er altijd voor elkaar.”

Je komt voor elkaar op
De sterke band die de mannen van de AA-Side hebben is er een die door de jaren heen is ontstaan. “We hebben samen zoveel meegemaakt. Ook dingen die absoluut niet door de beugel kunnen. Die tijden zijn inmiddels voorbij, maar een knokpartijtje gingen we niet uit de weg. Niemand kwam aan onze jongens, dat gevoel heerst nog steeds. Je komt voor elkaar op, te allen tijde”, geeft Frank Raaijmakers aan.

Alle vier kwamen ze al van jongs af aan bij Helmond Sport. Het zijn momenten die nog altijd vers in het geheugen staan. Zo kan Verkoelen zijn eerste ontmoeting met De Braak nog goed voor de geest halen. “Mijn eerste wedstrijd bij Helmond Sport weet ik nog goed. Dat was tegen Dordrecht, toen nog DS ’79 . Ik was een klein manneke van een jaar of twaalf en droeg een sjaaltje van Helmond Sport. Op een gegeven moment kwamen er een aantal Dordrecht supporters van een jaar of zeventien op me af en die trokken die sjaal van mijn nek. Direct vlogen er een paar Helmonders op af om mij te hulp te schieten. Dat maakte indruk, dat is voor elkaar opkomen.”

Heimwee naar vroeger
Bij supporters is status of afkomst niet belangrijk. Iedereen heeft dezelfde passie, in dit geval Helmond Sport. “Dat is het mooie. Dat ga je ook terugzien in de film. Iedereen is anders. Er zitten zoveel verschillende karakters tussen, maar iedereen deelt de liefde voor de club en voor de stad Helmond”, aldus Malinka.

IMG_9561Inmiddels zijn de tijden veranderd en is de smartphone niet meer weg te denken uit het straatbeeld, vroeger was dat anders. “Gelukkig wel. Tegenwoordig leeft iedereen in een virtuele wereld. Wij brachten onze jeugd grotendeels door op straat. Daar kwamen we elkaar tegen, daar spreken we af met elkaar. De posters om naar uitwedstrijden te gaan schreven we nog gewoon zelf. Die hingen we dan op bij het station en op zondag gingen we met zijn allen met de trein naar welke stad dan ook. Het gaf een gevoel van vrijheid. Tegenwoordig kan dat helaas niet meer door de invoer van al die combi’s”, zegt Möllmann.

Gelukkig hebben we onze club nog
De heimwee naar vroeger is duidelijk voelbaar wanneer de mannen van de AA-Side terugdenken aan de vele tripjes die ze samen hebben gemaakt. “Geweldige dagen waren dat. We gingen vaak al in alle vroegte naar de speelstad toe, daar zochten we een kroeg op en hadden we als afsluiter de wedstrijd, het was altijd één groot feest.”

Een aantal van die tripjes zijn voor de film nog eens overgedaan. “We zijn in Eindhoven en in Venlo geweest. Dat zijn natuurlijk de derby’s en dat gevoel willen we overbrengen in de film. Maar de mooiste trip was die naar Wageningen. Dat was bijzonder. Daar zijn we met een man of 45 heen gegaan. Dan komt alles weer terug.”

Onderweg naar Wagingen maakte de groep een opmerkelijke tussenstop. “We zijn op bezoek gegaan bij een oud-politieman. Prachtig vond hij dat. Dat was er nog één van de oude stempel, die heeft ons regelmatig met de knuppel achterna gezeten. Hij deelde zelf regelmatig een knal uit, maar opgepakt werd je nooit. Die man deed natuurlijk gewoon zijn werk, maar hij wist nog exact wie wij waren. Bij de première van de film is hij ook aanwezig. Dat is toch schitterend!”

De trip naar Wageningen wordt bestempeld als een geweldige dag, maar ook één met een verhaal. “Het verdriet rolt daar van de tribune. Die club bestaat niet meer, maar toch zijn er de hele dag mensen aanwezig die het stadion mooi proberen te houden. Er liggen nog altijd kaartjes van vroeger. Zo werd er bij ons bezoek ineens een rol kaarten voor de wedstrijd tegen Helmond Sport in de jaren zeventig tevoorschijn getoverd. De club is dood, maar leeft als nooit tevoren. Wij zijn blij dat we onze club nog hebben. Haarlem, RBC, Veendam, allemaal zijn ze hun club kwijt. Wij niet!”

Herinneringen ophalen
Met de opnames die er zijn gemaakt voor de film, komen veel herinneringen boven bij de supporters die er aan hebben meegewerkt. “Je ziet elkaar weer en dan vliegen de verhalen over tafel. Wat de één niet meer weet, weet de ander wel. Het zijn memories of a lifetime. Dat zou ook een goede titel zijn geweest voor de film.”

Ook vandaag op het terras komt de ene na de andere herinnering naar boven. De mannen praten honderuit over avonturen die ze hebben beleefd in hun jonge jaren als Helmond Sport-supporter. “De grote wedstrijden in de Eredivisie waren geweldig. Ajax-uit bijvoorbeeld, met een hele rits bussen richting Amsterdam.” Al snel komt het gesprek op de uitwedstrijd tegen HFC Haarlem. “Man, dat was me wat zeg. Dat ging om handhaving in de Eredivisie. Met zeven bussen zijn we toen gegaan. Uiteindelijk bleven we erin en klommen we over de hekken heen het veld op. Levensgevaarlijk natuurlijk, maar dat deden we”, herinnert Verkoelen zich nog.

Het woord ‘hekken’ is gevallen. Een woord dat in menig anekdote voorkomt. “We hebben op de Braak, in aanloop naar een wedstrijd toe, weleens de schroeven uit het hek gehaald. Dan waren een paar duwtjes tijdens de wedstrijd genoeg om het veld op te komen. Nu lachen we erom, maar eigenlijk kon het natuurlijk niet. Inmiddels zijn we allemaal een stuk wijzer en volwassener geworden en halen we dat soort rotzooi niet meer uit. Maar mede daardoor is de band ontstaan die er tot op de dag van vandaag nog steeds is.”

Helmond Sport familie
De film laat zien hoe mooi het bestaan van een groep voetbalsupporters kan zijn. Het beeld is vaak negatief, terwijl er banden ontstaan tussen mensen die er zonder voetbal niet zouden zijn. William, Erwin, Richard en Frank zijn het daar alle vier mee eens. “Helmond Sport is familie, het zijn vrienden voor het leven. We staan allemaal dag en nacht voor elkaar klaar”, klinkt het uit de mond van Malinka.

Wat er ook gebeurt, wie eenmaal bij de familie hoort, zal nooit worden vergeten. “Sommige jongens zien we jaren achtereen niet, maar vergeten zullen we ze nooit. Ook wanneer ze weer eens hun gezicht laten zien, ze zijn altijd welkom. En er zijn natuurlijk ook jongens die er niet meer zijn. Ook die zullen er voor altijd bij blijven horen. Helmond Sport zit in ons hart. Net als al die jongens die we door Helmond Sport hebben leren kennen. Door de film komen er nu veel terug die een tijd niet geweest zijn. Dat is ook een mooi effect van dit project.”

Première
Op 10 december gaat de film in première in de Cacaofabriek in Helmond. Dat belooft een mooie avond te worden. “We willen echt iets neer gaan zetten met de première”, aldus William Verkoelen, een van de infinitiefnemers van de film. “Er is inmiddels een limousine geregeld, en we hebben een heuse rode loper. Daarnaast komt er een mediawall, zoals je die ook bij grote premières ziet.”

Het bekijken van de film is natuurlijk het hoofdgerecht van de avond in december, maar wederom komt gezelligheid en vriendschap om de hoek kijken. “We gaan na de rode loper even alle vier de zalen in om een praatje te houden. Als de film afgelopen is dan bouwen we de grote zaal om tot een grote kantine en hebben we een Helmond Sport feest. Het wordt hoe dan ook een geweldige avond!”

De première op 10 december is uitverkocht, maar voor de voorstellingen vanaf 11 december zijn nog kaarten te koop. Deze kun je aanschaffen via www.cacaofabriek.nl/film of aan de kassa van de cacaofabriek. De makers van de film hopen op een massale opkomst. “Het zou mooi zijn als iedere Helmonder de film gaat bekijken. Daarnaast gaat de opbrengst naar een goed Helmond Sport-doel”, besluit Verkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *