Verantwoording ‘De traan achter de lach van Rio’

Aan het einde van de verbreding hadden we het onderdeel ‘Maatschappij en Media’. Deze heb ik helaas in zijn totaliteit gemist, waardoor ik nog drie producties in moest halen. Buitenland, achtergrond verhaal misdaad en een onderzoeksverslag. Om te laten zien dat ik me in een buitenlands onderwerk kan verdiepen heb ik gekozen een verhaal te maken over Rio de Janeiro.

Onlangs ben ik op vakantie geweest in Rio. Een hele bijzondere stad, maar ook een stad met twee kanten. Tijdens een tour in de sloppenwijken kwamen we in contact met Marcelo Armstrong. Hij geeft de tours tegenwoordig, maar groeide op in een sloppenwijk. De tour en zijn verhaal raakte me en ik besloot dat dit een mooi onderwerp was voor mijn buitenlandse productie. Na de tour heb ik hem uitgebreid gesproken over het leven in Rio en alle problemen die het land kent.

Vervolgens heb ik andere bronnen gezocht die mooi aansloten bij het verhaal. Hierbij gaat het om een inwoner van Rio en een Braziliaanse voetballer die inmiddels in Nederland woont en voetbalt. Zij kijken allemaal anders naar het leven in de stad, maar waren eensgezind over de problematiek die heerst in Rio en heel Brazilië.

Door de verhalen van deze personen ben ik heel anders naar Rio gaan kijken. Zelf heb ik in de eerste paar dagen alleen de mooie kanten gezien. En ik begrijp dat heel veel mensen die in Rio komen ook geen andere kant zullen zien. Iedereen ziet de sloppenwijken liggen vanaf het strand aan de Copacabana, maar niemand kent het leven in die wijken. Je moet er zijn geweest om het te kunnen begrijpen.

In mijn verhaal heb ik geprobeerd om mensen vanuit de ogen van de Brazilianen te laten kijken hoe de minder leuke kanten van de stad eruit zien. In het verhalen komt ook de problematiek naar boven over corruptie en wat de spelen en het WK het land en de stad hebben opgeleverd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *