Journlistieke competenties

Toen ik aan het tweede jaar begon waren er nog andere competenties dan ze nu in 2018 zijn. Ik heb deze nieuwe competentiekaart gekregen van Jan Hein en wil per competentie kort toelichten hoe ik deze wil bewijzen.

Publieksgerichtheid
Je bent in staat om transparant te handelen vanuit het belang van een publiek en dat proactief te betrekken bij het journalistieke proces. 

Bij het verhaal over de freefights heb ik dit bewezen. Ik heb eerst bekeken hoe de situatie is en vond dat iedereen het verhaal van diverse kanten moet kunnen horen. Een hooligan wordt direct als de boosdoener aangewezen, maar ook zij moeten hun kant van het verhaal mogen vertellen. Daarom heb ik gekozen om transparant te zijn en alle partijen de kans te geven om te reageren. Zo weet het publiek ook wat er speelt bij de partijen en hoe zij er tegenaan kijken. Ik heb mijn eigen mening of bevindingen bewust achterwegen gelaten. De lezer mag na het verhaal zelf zijn oordeel vellen.

Researchen
Je bent in staat om vanuit een algemene ontwikkeling en een kritische en nieuwsgierige houding invalshoeken te bedenken en informatie te verzamelen en te beoordelen

Deze competentie komt duidelijk naar boven in mijn verhaal over Rio. Na het bezoeken van een sloppenwijk werd ik heel nieuwsgierig naar het verhaal van de Brazilianen. Ik heb met een aantal mensen daar gesproken, en ben toen gaan zoeken. Is het waar wat ze zeggen? En hoe staat het ervoor qua overheid en dergelijke. Ik zag namelijk in eerste instantie alleen de zonnige kant van Rio, maar ben later op gaan letten en heb toen de andere kanten ontdekt. Ik heb ook thuis nog veel research gedaan naar het land en de stad. Want voor het WK en de Olympische Spelen las je verhalen over prachtige initiatieven en zou het voor de bewoners beter worden. Na wat research bleek dat in werkelijkheid heel anders te liggen. Ik heb toen bewust gekozen voor verschillende bronnen. Een rijkere inwoner van Rio, iemand die uit een sloppenwijk komt en zich daar nu voor inzet en iemand die zijn geluk in Europa is gaan beproeven.

Produceren
Je bent in staat om informatie zorgvuldig en doelgericht te selecteren, te ordenen en verwerken in beeld, tekst en geluid. 

Zelf ben ik voornamelijk van het schrijven. Dat vind ik het leukste om te doen. Ik heb me echter enorm ontwikkeld op het gebied van beeld en geluid. Zo heb ik inmiddels zes magazines gemaakt voor mijn werk en hierbij ook voor het beeldwerk gezorgd. Daarnaast heb ik me ontwikkeld op gebied van video. Ik maak alle video’s voor Helmond Sport en durf tegenwoordig zonder probleem de microfoon te pakken en op beeld interviews te houden. Daarvan heb ik hieronder twee voorbeeldjes gezet:

 

Vernieuwen
Je bent in staat om vanuit een creatieve en ondernemende houding te anticiperen op en bij te dragen aan vernieuwingen en ontwikkelingen in het vak

Naast mijn opleiding journalistiek werk ik als Marketing en Communicatie medewerker bij Helmond Sport. In dat kader heb ik vorig jaar een post-hbo opleiding Commercieel Management Betaald Voetbal afgerond. Dit was tevens één van de redenen waarom mijn opleiding journalistiek op een laag pitje stond. Tijdens die andere opleiding heb ik veel inzichten gekregen in de commerciële wereld en de marketing. Daar ben ik tot inzicht gekomen dat journalistiek en marketing elkaar op enorm veel vlakken raken en versterken. Daar heb ik een idee bij bedacht om de competentie ‘vernieuwen’ te bewijzen.

Reflecteren
Je bent in staat om een visie op het vak en je eigen journalistieke functioneren grondig te onderbouwen

Deze competentie komt met name naar boven in mijn zelfreflectie. Daarin ben ik bewust erg kritisch naar mezelf toe. Ik heb te lang stilgezeten wat school betreft, maar heb me in die tijd als journalist wel kunnen ontwikkelen middels mijn werk. Toen ik in 2014 aan de verbreding begon had ik een veel lager niveau, dan ik nu in 2018 heb. Hoe ik me heb ontwikkeld is terug te lezen in mijn reflectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *