wfa55:hooligans terecht veroordeeld:den haag;16jan2001- archieffoto- relschoppers, betrokken bij een vechtpartij waarbij doden of gewonden zijn gevallen, kunnen daarvoor worden veroordeeld, ook al is niet bewijsbaar dat ze zelf geweld hebben gepleegd. dat heeft de hoge raad bepaald. het arrest had betrekking op de zaak tegen enkele feyenoord fans die in 1997 aan de rellen in beverwijk meededen. een ajax-supporter kwam bij dat treffen om. op de foto - de veldslag in beverwijk waarbij picornie om het leven kwam. wfa/stringer wfa

The Hooligan of Holland; wie volgt Picornie op?

Carlo Picornie vond op 23 maart 1997 langs de A9 bij Beverwijk de dood. Niet door een auto-ongeluk, maar doodgeslagen tijdens rellen tussen aanhangers van Ajax en Feyenoord. 21 jaar later organiseren rivaliserende supporters gevechten om elkaar te lijf te gaan. Is het wachten op het volgende slachtoffer of overschatten we het probleem?

Supporters van maar liefst 29 van de 36 profclubs in Nederland zijn betrokken bij dit soort vechtafspraken, ook wel freefights genoemd. Deze trend, die is overgewaaid vanuit Oost-Europa, wordt steeds populairder. Volgens een politierapport, dat in handen is gevallen van Nieuwsuur, worden er maandelijks vechtafspraken gemaakt tussen rivaliserende supportersgroepen. Een groot probleem? Of is het wellicht de oplossing voor het geweld rondom stadions?

Geen concreet gevaar
Een moeilijke vraag vindt Joris de Lange, manager veiligheidszaken bij Ajax. “Wij zitten er een beetje dubbel in. Momenteel vinden de gevechten plaats zonder dat ze enige impact op de maatschappij of de beeldvorming van het voetbal hebben. Het is voornamelijk een maatschappelijk fenomeen, met een link naar voetbalclubs”, begint De Lange.

freefight-hooligans-vechten-buiten-wedstrijddagen-tegen-vechtersbazen-van-een-andere-clubBij Ajax durven ze zelfs de positieve kanten te noemen. “Als deze zogenaamde freefights het voetbalvandalisme rondom stadions vermindert, heeft het voor de clubs een voordeel. We zijn er echter wel beducht voor dat gebeurtenissen bij dit soort gevechten zijn weerslag kunnen hebben op de veiligheidssituatie rondom wedstrijden. Mocht er bijvoorbeeld een oneerlijk gevecht ontstaan of een ernstig slachtoffer vallen, is de kans groot dat er ‘wraak’ komt rondom een wedstrijd. We spreken dit gedrag dan ook absoluut niet goed, laat dat duidelijk zijn.”

Machteloos
De veiligheidsmanager van Ajax denkt niet dat clubs momenteel kunnen optreden tegen de gevechten. “De ‘supporters’ die hieraan meedoen zijn bij ons in beeld, maar we kunnen ze niet straffen. Dat mogen we alleen als er een directe aanleiding is die naar de clubs wijst. Zoals gezegd is er in dit geval sprake van een maatschappelijk verschijnsel. Weliswaar met een link naar het voetbal, maar dat heeft een winkeldief met een voetbalshirt aan ook.”

Daarnaast ziet De Lange momenteel geen aanwijzing om als club op te treden. “Op dit moment brengen dit soort ‘fans’ de club slechts beperkt in diskrediet. Natuurlijk zijn we er niet blij mee dat zij vanuit onze naam gevechten aangaan, maar het heeft weinig impact op het voetbal of de maatschappij. Wel ben ik van mening dat dit soort gevechten aangepakt moeten worden, want het is nu eenmaal een strafbaar feit. Maar daar ligt vooral een rol voor de overheid.”

Rol van de overheid
De KNVB deelt de mening van Ajax. Ook zij vinden dat de grootste rol bij de overheid ligt. De voetbalbond durft zelfs te stellen dat de freefights zijn ontstaan door hun goede werk. “Ons doel is om de veiligheid in en rondom stadions te waarborgen. Dat lukt ons de laatste jaren zo goed, dat relschoppers hun heil ergens anders gaan zoeken. Bij het stadion is de pakkans te hoog en dus spreken ze af op afgelegen plekken”, begint Matthijs Wieringa van de KNVB.

Ook is het volgens Wieringa maar de vraag hoe groot de link is met het voetbal. “Iets is al snel voetbalgerelateerd. Als iemand in een shirt van zijn of haar favoriete voetbalclub een misdaad begaat, is die misdaad dan ook voetbalgerelateerd? Wij vinden van niet. Wat wij wel proberen, is om samen met de gemeente en justitie, relschoppers zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Gooit bijvoorbeeld iemand een glas bier richting het veld, dan lijkt dat niet zo erg. Maar blijkt nu dat diezelfde persoon zich ook in het dagelijkse leven regelmatig misdraagt, is het toch een ander verhaal. Op die manier proberen wij de overheid aan te vullen en samen tot oplossingen te komen, maar wij richten ons puur op zaken in en rondom de stadions in Nederland. In het geval van de freefights zijn wij dan ook van mening dat wij geen rol spelen.”

Overschat probleem
Deelnemers aan de gevechten zijn vooral van mening dat de buitenwereld zich met belangrijkere zaken bezig moet houden. Zij vinden freefights juist de oplossing voor het voetbalgeweld rondom stadions. “Wij blijven altijd de drang houden naar de kick en de spanning van het gevecht met een andere club. Natuurlijk begrijpen wij dat het rondom een stadion niet wenselijk is. Door de confrontatie op te zoeken in de bossen, lopen onschuldige mensen geen gevaar en vinden wij toch de kick die we zoeken”, zegt een deelnemer die anoniem wenst te blijven.

Angst voor dodelijke slachtoffers hebben de deelnemers aan deze freefights niet. “Het voordeel van dit soort gevechten is dat er duidelijke afspraken zijn. Het is geen veldslag die spontaan en uit pure woede ontstaat. Bij een confrontatie rondom een stadion is alles mogelijk, dat is bij een vechtafspraak anders. In tegenstelling tot spontane rellen zijn er regels. Er wordt gevochten met gelijke aantallen, wapens zijn verboden en wanneer iemand op de grond ligt blijf je van diegene af. Er zullen in onze ogen daarom ook nooit ernstig gewonden raken. Je moet het zien als een sport.”

Het is volgens de vechtersbazen te makkelijk om ze als criminelen aan te merken. “Dat maatschappij ziet vechten vaak direct als misdaad. Maar is boksen dan ook een misdaad? Wij doen het puur voor de kick. We zien het echt als sport. Iemand anders gaat liever tennissen, wij halen onze adrenaline uit een gevecht. Helaas hebben voetbalsupporters een enorm slechte naam en liggen we onder een vergrootglas, maar er ontstaan ook hele mooie dingen. Voor je maten opkomen en als groep er staan, het is echt broederschap. Ik denk dat je nergens intensere vriendschap tegenkomt. Alleen die kant zal nooit onder de aandacht worden gebracht. Het is veel makkelijker om ons als criminelen te bestempelen, terwijl we eigenlijk geen vlieg kwaad doen. Alle deelnemers in een gevecht doen het vrijwillig. We vallen geen onschuldige mensen lastig, wat doen we dan verkeerd?”

Strafbare feiten
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid vindt dat zowel deelnemers als clubs en KNVB veel te laks zijn op het gebied van de freefights. “Dit soort gevechten is onacceptabel. Dergelijke vormen van agressie en geweld zijn strafbaar en kunnen we niet tolereren. De deelnemers aan deze gevechten maken zich schuldig aan een misdrijf”, zegt persvoorlichter Sentina van der Meer.

Het ministerie spreekt daarnaast van een onderschat probleem. “Er wordt een beetje luchtig over gedaan, onder het motto ‘niemand heeft er toch last van?’. Dit is volgens ons om meerdere redenen onwenselijk. Om te beginnen is het een strafbaar feit. Indien de politie hier vooraf weet van heeft, moeten zij te allen tijde ingrijpen. Er bestaat namelijk een kans dat bij dit soort gevechten gewonden, en misschien zelfs doden, vallen.”

“Daarnaast is het, ondanks de goede planning en de afgelegen plekken, niet uit te sluiten dat onschuldige burgers erbij betrokken raken. Ook kun je de gevechten als een soort training zien. Men bekwaamt zich in groepsverband in vechten en dat kan zich ook op andere plaatsen manifesteren. Bijvoorbeeld in uitgaanscentra of in de omgeving van voetbalstadions.”xxl

Volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid ligt er in het voorkomen van de ‘freefights’ ook een grote rol voor de clubs en de KNVB. “Enerzijds is het logisch dat zij wijzen naar justitie. Het betreft wanordelijkheden in de openbare ruimte en dus zijn de lokale partners (burgemeester, politie en het OM) als eerste aan zet. Desalniettemin manifesteren de hooligans zich als supporters van een bepaalde club en zouden voetbalclubs daarom op zijn minst stelling kunnen nemen tegen deze uiting van geweld.”

 Lastige discussie
Duidelijk is dat de ‘freefights’ een moeilijk onderwerp zijn. Wie is er nu verantwoordelijk om het op te lossen? Clubs en KNVB wijzen met name naar justitie. Zij onderschrijven dat het straffen in hun handen ligt. Toch geven zij aan dat ook clubs zich wat meer zouden mogen inzetten tegen de gevechten. Momenteel lijkt het voornamelijk een uitlaatklep en zijn de regels volgens de deelnemers duidelijk en worden deze ook altijd nageleefd. Toch lijkt de angst van justitie gerechtvaardigd en kun je beter voorkomen dan genezen. Een herhaling van de slachtpartij op 23 maart 1997 bij Beverwijk moet ten koste van alles voorkomen zien te worden, daar is iedereen het over eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *