FC Augsburg vs. FC Bayern München, 21. Spieltag, 14.02.2016

”Handhaving is en blijft het doel”

Daar stonden ze dan afgelopen seizoen ineens op Anfield Road voor de wedstrijd tegen het grote Liverpool FC. En het ging dit keer niet om een vriendschappelijke wedstrijd. FC Augsburg nam het namelijk op tegen The Reds in het kader van de Europa League. Iets waar in Augsburg eigenlijk allemaal maar van gedroomd kon worden, tot vorig jaar dan.

Klein duimpje tussen de reuzen

Dat Augsburg Europa in mocht vorig seizoen is een bijzondere prestatie. Tien jaar geleden eindigde de ploeg uit Zuid-Duitsland namelijk nog zevende in de tweede Bundesliga. FC Augsburg was op dat moment niet meer dan een middenmoter op het tweede niveau. Al was de club die status een beetje beu en werd er in 2010 besloten dat het tijd werd voor een andere doelstelling: de Bundesliga. Dat doel werd in 2011 uiteindelijk bereikt en dus volgde promotie.

De eerste twee jaar in de Bundesliga waren zwaar voor Augsburg. De ploeg moest met bescheiden middelen zich zien te handhaven tussen de grote jongens. Al had het niet veel gescheeld of het sprookje had een vroegtijdig einde gekend. Aanvoerder van Augsburg en Nederlander Paul Verhaegh kan zich dat seizoen nog goed herinneren. “We hebben met Augsburg al redelijk wat onverwachte prestaties neergezet, maar dit was misschien nog wel de mooiste. De kranten schreven in de winterstop al dat we ons konden gaan voorbereiden op de tweede Bundesliga. We gingen met negen punten de winterstop in, voor de buitenwacht waren wij eigenlijk al gedegradeerd.”

Wonder van Augsburg

Toch gaf het kleine clubje uit het Zuiden van Duitsland zich nog niet gewonnen. Verhaegh en zijn teamgenoten keken elkaar tijdens de winterstop eens goed in de ogen en besloten om niet het lachertje van de Bundesliga te worden. “We spraken af dat we er vol voor zouden gaan, iedere week, iedere wedstrijd weer. Als we dan alsnog zouden degraderen, dan in ieder geval met opgeheven hoofd. We hadden niets meer te verliezen.” De rol van de absolute underdog lag Augsburg prima, want de ploeg kwam in the winning mood terecht en ging punten pakken. Vanuit een geslagen positie kwam er steeds meer hoop en uiteindelijk moest de beslissing vallen op de allerlaatste speeldag.

Paul Verhaegh (FC Augsburg #2) spielt den Ball, FC Augsburg vs. FC Bayern München, 21. Spieltag, 14.02.2016

Paul Verhaegh (FC Augsburg #2).

“We hadden het niet meer in eigen hand, maar dat we nog meededen op die laatste dag was al heel wat. Het ging tussen Hoffenhein, Düsseldorf en ons. We waren vooral afhankelijk van het resultaat bij Düsseldorf. Die moesten verliezen en wij uiteraard winnen. Dat gebeurde uiteindelijk ook en zo speelden we ons zelfs helemaal veilig. De ontlading die toen los kwam is misschien wel het lekkerste gevoel dat ik ooit heb gehad”, blikt de rechtsachter terug op die memorabele dag.

Winnen werd een gewoonte

Na die ontsnapping kon er opgelucht adem worden gehaald. De lach en het vertrouwen waren weer helemaal terug in Augsburg. Als je dit kunt bereiken als ploeg, dan kun je alles werd het motto. En met die gedachte ging de ploeg verder. Het winnen leek te wennen, want het werd een prachtig jaar met een achtste plaats tot gevolg. Het werd vanaf dat moment alleen nog maar mooier en mooier. Het jaar daarna stond het kleine clubje uit Augsburg ineens tussen de grote namen in de Bundesliga. Met een knappe vijfde plaats kwalificeerde de ploeg zich direct voor Europa League voetbal. Een ongekende prestatie. In diezelfde Europa League lukte het Augsburg later zelfs te overwinteren in Europa. Wederom een hoogtepunt in de clubhistorie. “We hebben laten zien prima mee te kunnen op dat niveau. En dan ook nog overwinteren en twee wedstrijden mogen spelen tegen Liverpool, dat is prachtig. Zeker het gevoel om als aanvoerder het veld van Anfield op te mogen lopen is niet te beschrijven. Het was een prachtige ervaring.”

Met beide benen op de grond

Hoe mooi de Europese campagne ook was, het leek zijn invloed te hebben op de prestaties in eigen land. Weinig spelen waren gewend aan het drukke schema wat Europees voetbal met zich meebrengt en dus werden er veel punten verloren rondom de wedstrijden in de Europa League. Zoveel zelfs dat Augsburg weer moest vechten voor lijfsbehoud. Maar na een goede eindsprint sloten de Augsburgers het seizoen toch nog knap af op een twaalfde plaats en dat opgeteld met de prestaties in Europa was het seizoen wederom geslaagd.

Handhaving is en blijft het doel

Ook voor komend seizoen is de doelstelling weer kraakhelder. “De doelstelling is altijd handhaving. Natuurlijk willen we ieder jaar bij de eerste negen eindigen, maar je moet ook realistisch zijn. Augsburg is een kleine club met een kleine begroting. Als je naar de Bundesliga kijkt hebben alleen Darmstadt en Ingolstadt een mindere begroting. Wat wij hebben gepresteerd is uitzonderlijk knap, dat zouden we ieder jaar willen. Maar dat kan gewoon niet.”

Jeffrey Gouweleeuw (FC Augsburg #6) FC Augsburg, Porträttermin 2015/2016, Augsburg, WWK-Arena, 05.02.2016,

Jeffrey Gouweleeuw (FC Augsburg #6)
FC Augsburg.

Ook de andere Nederlander bij FC Augsburg, Jeffrey Gouweleeuw, sluit zich aan bij de woorden van zijn aanvoerder. “Vorig seizoen was het op het nippertje. We moeten het niet meer zover laten komen. Iets minder stress zou wel fijn zijn. Maar de doelstelling is en blijft handhaving. Al hopen we ons sneller veilig te spelen en vanuit daar hopen we naar boven te kunnen kijken.”

We hoeven van FC Augsburg komend seizoen dan ook geen wonderen te verwachten. De club gaat wederom voor handhaving, maar wel met de blik omhoog. Mocht in de winterstop blijken dat er meer in het vat zit, zal de doelstelling worden bijgeschaafd. Mocht dat niet het geval zijn dan is er ook geen man overboord. Zolang de ploeg in de Bundesliga speelt gaat men iedere avond tevreden naar bed in Augsburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *