Andre_Schuerrle

Jaar van de waarheid voor WK-held

Er moet iets geks gebeuren, wil Andre Schürrle (25) komend seizoen niet uitkomen voor Borussia Dortmund. Bij die club wordt hij herenigd met zijn voormalig trainer Thomas Tuchel. Kan de WK-held van 2014 zijn oude vorm terugvinden in het Ruhrgebied?

Op 13 juli 2014 beleeft de aanvaller zijn absolute hoogtepunt in het Maracaña in Rio. Er zijn 113 minuten gespeeld tijdens de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië als Schürrle de bal aan de linkerkant van het veld krijgt. Hij zet een paar passen en legt de bal perfect met het linkerbeen voor op Mario Götze. De kleine dribbelaar neemt aan en rondt vervolgens geweldig af. 1-0, Duitsland is Weltmeister. Het lijkt voor Schürrle de opmars voor een geweldige carrière, maar inmiddels zijn we twee jaar verder en hoopt de vleugelspeler zijn loopbaan te redden door een hernieuwde samenwerking met Tuchel.

De druk van een WK-held
Na het WK meldt Schürrle zich weer in Londen bij zijn club Chelsea. Met zijn status als wereldkampioen gokt de aanvaller op een belangrijke rol bij the Blues. Onomstreden is hij echter allerminst, dus trekt Schürrle in februari 2015 de deur achter zich dicht en keert hij terug naar de Bundesliga. VfL Wolfsburg breekt het clubrecord en telt een slordige €32 miljoen neer. Schürrle wordt met hoge verwachtingen naar de Autostadt gehaald. “We willen ons verbeteren. En als je een wereldkampioen kunt aantrekken, moet je niet twijfelen”, zei technisch directeur Klaus Allofs destijds in de Duitse media.

Ik ben of de held of de schlemiel, een tussenweg is er niet meer

Al lijkt die status van wereldkampioen Schürrle juist op te breken. Volgens de aanvaller zelf heeft juist zijn succes ervoor gezorgd dat de kritiek heftiger is geworden dan daarvoor. “Alles hangt samen met wat je bereikt hebt in je carrière. We zijn wereldkampioen geworden met Duitsland in 2014 en sindsdien ben ik of de held of de schlemiel, een tussenweg is er niet meer. Daar moet ik mee leren omgaan. Dat is lastig, maar zeker niet onmogelijk”, aldus Schürrle in een interview met het Duitse Spox.

Hereniging met ontdekker
Met de aanstaande transfer naar Dortmund kiest Schürrle bewust voor een hereniging met Thomas Tuchel. De twee kennen elkaar goed uit hun gezamenlijke tijd bij FSV Mainz 05. Schürrle was onder Tuchel aanvoerder van de A1 en brak later onder hem ook door in het eerste elftal van de club. In zijn eerste jaar als volwaardige profvoetballer kwam de toen 19-jarige Schürrle tot 33 optredens in de Bundesliga en ook het jaar daarop was de buitenspeler een belangrijke schakel in het elftal. Onder de vleugels van zijn oude trainer hoopt Schürrle weer de speler te worden die hij bij Mainz en later ook bij Bayer Leverkusen was.

De stap naar Dortmund is voor Schürrle een laatste kans om zijn status als topspeler waar te maken. Met een transfer naar de Vizemeister kiest de buitenspeler voor het bekende. Aanvallers hebben vertrouwen nodig om te kunnen presteren en in Dortmund zal het hem daar niet aan ontbreken. Het is geen geheim dat Tuchel een fan is van Schürrle.

Het zal een beslissend jaar worden in de carrière van deze WK-held. Is hij echt die topper van weleer of is Schürrle een aardig talent dat te vroeg gepiekt heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *