Philipp_Lahm_lifts_the_2014_FIFA_World_Cup

Duits dilemma: Hoe moet het nu verder?

De uitschakeling van Duitsland op het EK heeft op pijnlijke wijze laten zien dat verdedigen de toekomst heeft in het hedendaagse voetbal. Een dilemma voor Joachim Löw is geboren. Moet hij er in meegaan of blijft aanval de beste verdediging?

 Eerder sneuvelden er dit EK met Kroatië en Spanje al twee ploegen die mooi en aanvallend voetbal voor ogen hebben. Na de Duitse uitschakeling is ook de laatste aanvallende ploeg naar huis. De tijd dat je met snel en aanvallend voetbal nog prijzen kon pakken lijkt langzaam maar zeker over. Het totaal voetbal van de Hollanders in de jaren zeventig zullen we waarschijnlijk alleen nog maar terug kunnen zien op videoband. De ploeg die het langst de ‘nul’ weet te houden maakt tegenwoordig de meeste kans op de overwinning.

Het is een pijnlijke constatering na een tot nu toe vervelend EK voor de echte voetballiefhebber. Je zit vaak negentig minuten, met een beetje pech 120, te kijken naar een strategisch schaakspel, waarin het voorkomen van tegendoelpunten het doel lijkt te zijn. Maar nadat we in het clubvoetbal met Atlético Madrid al hebben gezien dat je daar enorm ver mee kunt komen, zien we het nu ook tijdens het Europees Kampioenschap. De grote vraag is nu vooral wat dat gaat betekenen voor Löw en zijn mannen.

Vasthouden aan de visie of mee in het heden?

 Löw staat te boek als een trainer die graag vast blijft houden aan zijn visie. Aanvallend voetbal, opkomende back en ten alle tijden de bal naar voren spelen. De Duitsers houden van dat spel en zijn het- zeker na de wereldtitel in 2014- gaan omarmen. Toch zal de uitschakeling tegen Frankrijk voor kritiek gaan zorgen. Gingen de Duitsers te naïef het veld in door te denken dat ze Frankrijk wel zouden verslaan met flitsend voetbal. Het is waarschijnlijker om te denken dat Die Manschaft precies deed waar de Fransen op gehoopt hadden. Constant tegen een muur oplopen, om vervolgens uit de counter toe te slaan. De Duitsers stonden immers met slechts drie spelers achter de bal.

Tegen een ploeg als Slowakije ging dat nog goed. Maar zodra je toplanden tegenkomt die de Atlético Madrid-tactiek hanteren ,krijg je het lastig. Een bekende uitspraak van Johan Cruijff is ‘’Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren.” Maar in hoeverre geldt dat citaat nog? Balbezit lijkt tegenwoordig iets vies te zijn. Iets wat je juist beter niet kunt hebben. Duitsland had tegen Frankrijk bijna zeventig procent balbezit, eindstand 2-0 voor de Fransen. Het is nog te vroeg om te zeggen, maar Löw heeft genoeg stof tot nadenken om over twee jaar in Rusland goed voorbereid de wereldtitel te gaan verdedigen. In de laatste zin zit meteen de grootste vraag. Gaat Duitsland de wereldtitel verdedigen? Of gaan ze hem aanvallend als Löw is, voetballend handhaven?

Spits gezocht

Maar er zijn meer kopzorgen voor de bondscoach. Nadat Miroslav Klose besloot een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten missen de Duitsers een spits. Al hebben ze Mario Gomez uit het archief gehaald, maar over twee jaar zal de spits van Besiktas er zeer waarschijnlijk niet bij zijn. Mario Götze en Thomas Müller hebben daarnaast ook bewezen dat ze in de spits niet het best tot hun recht komen. Duitsland heeft over twee jaar een echte stürmer nodig. Het is dan ook te hopen dat Kevin Volland (Bayer Leverkussen) of Timo Werner (RB Leipzig) er tegen die tijd klaar voor zijn.

Duitsland blijft weltmeister

Toch zal er over twee jaar weer een goed Duits elftal staan tijdens het WK in Rusland. Met een fitte Ilkay Gündogan en Marco Reus erbij ziet de toekomst er rooskleurig uit. En ook qua talenten hoeft Duitsland voorlopig niet te vrezen. Spelers als Mahmoed Dahoud (Borussia Mönchengladbach), Julian Weigl (Borussia Dortmund), Max Meyer en Leroy Sané (Schalke 04) kunnen over twee jaar zomaar een belangrijke krachten kunnen zijn voor Löw.

Al is dat vooral nog koffiedik kijken. Voorlopig is het vooral tijd om de wonden te likken van de pijnlijke uitschakeling tegen het gastland. En zullen er zondag rond de klok van negen opvallend veel mensen vroeg onder de wol kruipen in Duitsland. De wereldkampioen doet niet meer mee. En de nummer drie van poule F speelt de finale, terwijl ze slechts één duel wisten te winnen. Maar ze verloren er geen één. Dat is voetbal anno 2016. “Als je niet kunt winnen, zorg dan dat je niet verliest”, zou Cruijff gezegd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *