Oranje auf dem Bundesplatz

We worden uitgelachen, en dan noemen wij Belgen dom?!

Heel Nederland juicht tijdens het EK massaal voor België. Logisch vinden we dat met zijn allen. Beroepsclown Harry Vermegen heeft er zelfs een liedje over gemaakt, ofja liedje. Hij schreeuwt ergens door een microfoon dat ie ”effe Bellug” is en heeft daar vervolgens een afgrijselijk deuntje onder laten zetten. Maar goed, hij is niet de enige Nederlander die ineens vol voor de Belgen juicht. We doen het massaal. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Zouden de Belgen ook voor ons juichen als zij weer eens thuis voor de buis zaten?

Dat lijkt me niet. Ze hebben overigens nog nooit zo hard gelachen in België als toen duidelijk werd dat Oranje het EK mis zou lopen. En terecht overigens. Natuurlijk lachen ze. Wij gingen toch ook jaren achtereen stuk omdat die stomme Belgen weer eens thuis moesten blijven. Daar waren de Belgen goed ziek van en dat was dan ook te merken tijdens de oefeninterland in Brussel tussen de Rode Duivels en Oranje op 15 augustus 2012. Bij het Wilhelmus klonk er massaal gefluit van de tribune en de haat tegen Nederland was intens te voelen in het stadion. De Belgen wonnen die wedstrijd met 4-2 en werden daarvoor nog net niet gehuldigd op een groot plein met de allure van een wereldtitel. Het zat diep bij onze buren dat wij er altijd bij waren en zij niet. Nu die rollen zijn omgedraaid lachen ze ons een keer uit, dat moeten we gewoon accepteren. We moeten niet ineens doen alsof we dan maar fanatiek voor België zijn!

Ik was dit EK ergens best wel blij dat ‘wij’ thuis mochten blijven. Eindelijk eens geen voetbalmaagden die tijdens EK-wedstrijden je dag verpesten door de ene na de andere domme opmerking over voetbal de ether in te tetteren. Eindelijk hoor ik eens niet tijdens wedstrijden waarom Oranje Guardado niet opstelt of waarom buitenspel eigenlijk een regel is. En dan komen die klote Belgen, en met die Belgen komen ook die maagden weer de hoek om kijken. En ja hoor. Waar ik bang voor was wordt dan ook werkelijkheid. Diezelfde maagden gooien hun domme opmerkingen er deze keer gewoon uit tijdens wedstrijden van België. En dat eeuwige geleuter over dat België een kans maakt om het EK te winnen. Hou toch op. Als je is vaker dan één keer in de twee jaar voetbal zou kijken dan zou je ook weten dat België een verzameling goede voetballers is, maar dat niemand daar ooit nog een prijs mee heeft gewonnen. Het beste team wint, punt uit.

Daarom heb ik gisteren ook staan juichen toen Italië won van België. Misschien stopt die hype dan eindelijk en kruipen de voetbalmaagden weer even voor twee jaar terug in het hok. Zodat wij liefhebbers gewoon kunnen genieten van elke dag voetbal een maand lang, zonder dat domme gehinnik erdoorheen. Natuurlijk heb ik ook mijn symphatie voor bepaalde ploegen dit jaar. Ik kan niet ontkennen dat ik vurig hoop dat Duitsland de titel pakt, maar ik kan ook genieten van andere wedstrijden. Ik heb gisteren genoten van het spel van de Italianen. Dat begint al bij het volkslied. Die passie. Die uitstraling. Dat is hoe voetbal hoort te zijn. Ja ze deelden wel eens een aardig tikkie uit, maar ze deden alles om de drie punten binnen te halen. Daar geniet een voetballiefhebber van. Ook de Ieren waren een lust voor het ook. En we gaan de komende dagen en weken nog veel meer moois zien. Vooral wanneer de poulefase afgelopen is, dan begint het echte EK pas.

Helaas zullen de Belgen na de poulefase ook nog van de partij zijn. Aangezien tijdens dit EK ongeveer alle landen van Europa ,op Andorra en Nederland na, van de partij mogen zijn. Het is haast moeilijker om je niet te plaatsen voor de volgende ronde dan wel. Maar ik hoop vurig dat de Belgen er direct in de eerste knock-out ronde uitvliegen. Niet omdat ik ze geen succes gun, maar dan zijn we eindelijk van het type Harry Vermegen-mensen af die wij hier in Nederland kennen. Ik hoop dat ze maar heel effe ”Bellug” zijn en gauw weer normaal gaan doen. De Belgen zitten niet op die ‘Ollanders’ te wachten die ineens hun Oranje tooi inwisselen voor een rode. Laat die mensen toch lekker hun eigen feestje vieren en laat ze een leuk EK hebben met zijn allen. Wij hebber daar niets te zoeken. Wij zijn er dit jaar niet bij en moeten even een maandje op de blaren zitten. Nu Belg gaan spelen is des te gênanter. Wij noemen Belgen wel eens dom, maar de Nederlanders die ‘effe Bellug’ zijn, die zijn pas echt dom!

En mocht je nog niet overtuigd zijn om gewoon normaal te doen. Luister even naar onze opperclown Harry en trek je conclusies:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *