hqdefault (1)

Marco Reus: De Arjen Robben van Die Manschaft

In Nederland weten we er inmiddels alles van. Een speler in je selectie hebben die wekelijks het verschil kan maken, die geweldig kan voetballen, maar die helaas vaker geblesseerd is dan fit. In Duitsland beginnen ze daar inmiddels ook aan te wennen. Wat Arjen Robben voor Nederland is, begint Marco Reus namelijk voor Duitsland te worden. De sterspeler van Borussia Dortmund is inmiddels alweer 27 jaar, maar heeft op een eindronde zijn stempel nog niet kunnen drukken voor de nationale ploeg. Dit jaar leek dat dan eindelijk te gaan gebeuren, maar Reus gaat toch niet mee naar Frankrijk. De reden zal niemand verbazen: Reus is niet fit genoeg.

Het is voor Reus vooral een persoonlijk drama, en niet zijn eerste. Twee jaar geleden zag de aanvaller namelijk zijn land wereldkampioen worden zonder hem. Ook daar in Brazilië was het aanvankelijk de bedoeling dat Reus een sleutelrol ging spelen op het WK. Helaas liep dat net evFIFA_WC-qualification_2014_-_Austria_vs._Germany_2012-09-11_-_Marco_Reus_01en anders. Tijdens een oefenduel met Armenië in de voorbereiding op dat WK werd Reus namelijk hard geraakt en dat zou direct einde WK-droom betekenen. Bondscoach Löw baalde destijds enorm van het wegvallen van Reus. “Voor Marco en voor ons is dit extreem triest. Marco was in topvorm. Hij liet een geweldige indruk achter in de oefenduels met Kameroen en Armenië. In onze WK-plannen had hij een centrale rol.”

Nu twee jaar later leek Reus wel op tijd fit te zijn voor een eindronde. Al zat het de aanvaller ook afgelopen seizoen meer tegen dan mee. Bij Borussia Dortmund kwam de reserve-aanvoerder tot slechts 26 optredens in de Bundesliga en ook het jaar daarvoor kwam Reus lang niet alle duels in actie. Daarnaast haalde de Duitser bij de wedstrijden die hij wel begon lang niet altijd het einde. Vaak werd hij door zijn coach Thomas Tuchel vroegtijdig naar de kant gehaald. Dat alles had natuurlijk te maken met de constante vrees voor blessures bij de sterspeler. Maar ondanks de voorzichtigheid rondom Reus ging het nu dus toch weer mis.

Daarmee begint de carrière van Reus toch angstig veel op die van ‘onze’ Arjen Robben te lijken. Al is Robben een nog extremer geval, aangezien hij in zijn laatste twaalf jaar als profvoetballer nooit verder kwam dan 29 competitieduels in één seizoen. Maar de gelijkenissen zijn er wel degelijk. Beide zijn het explosieve spelers met veel snelheid en een enorme dreiging. Beide kunnen onverwacht uit de hoek komen en daarmee hun tegenstander op het verkeerde been zetten. Het is voor een verdediger dan ook een hel om tegen spelers als Robben en Reus te moeten spelen. De blessures liggen uiteraard voor een groot gedeelte aan de fysieke gesteldheid van het tweetal, maar beide buitenspelers krijgen natuurlijk ook schop op schop te verwerken in een wedstrijd. Ook daar ligt een belangrijk aspect van de blessuregevoeligheid.

Hoe je het ook went of keert, het is natuurlijk een gemis dat we geen Marco Reus gaan Marco_Reus_2014zien op het EK in Frankrijk. Ook daar zit weer een gelijkenis met Robben, al is Robben er in Frankrijk niet bij om geheel andere redenen. Löw zelf moest de lastige beslissing nemen om Reus niet in zijn selectie op te nemen, maar zijn redenen daartoe waren goed. “Het doet als mens enorm pijn om deze beslissing te moeten nemen. Maar Reus kan op dit moment alleen maar lopen”, zo zei hij. De keuze om een topfitte speler mee te nemen naar het EK, dan een speler die misschien zou kunnen spelen is volkomen logisch. Al had ik persoonlijk als voetballiefhebber liever Reus gezien dan Lukas Podolski. Toch hopen we op een prachtig EK zonder Oranje en zonder Marco Reus. Dat de beste moge winnen!

Bekijk hieronder de namen die wel geselecteerd zijn voor Die Manschaft:

De EK-selectie van Duitsland:

Doel: Manuel Neuer (Bayern München), Bernd Leno (Bayer Leverkusen), Marc-André Ter Stegen (Barcelona, Spa)

Verdediging: Jérôme Boateng (Bayern München), Emre Can (Liverpool, Eng), Jonas Hector (1. FC Köln), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Shkodran Mustafi (Valencia, Spa), Antonio Rüdiger (AS Roma, Ita)

Middenveld: Julian Draxler (VfL Wolfsburg), Mario Götze (Bayern München), Sami Khedira (Juventus, Ita), Joshua Kimmich (Bayern München), Toni Kroos (Real Madrid, Spa), Mesut Özil (Arsenal, Eng), Leroy Sané (Schalke 04), Bastian Schweinsteiger (Manchester United, Eng), Julian Weigl (Borussia Dortmund)

Aanval: Mario Gomez (Besiktas, Tur), Thomas Müller (Bayern München), Lukas Podolski (Galatasaray, Tur), André Schürrle (VfL Wolfsburg)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *