OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tranen in Stuttgart terwijl in München de lach niet van het gezicht gaat

Het Bundesliga-seizoen zit er helaas alweer op, maar wat gebeurde er dit jaar veel in de hoogste Duitse competitie. De spanning zat hem dit jaar wederom niet bovenin de competitie. Bayern München werd voor het vierde jaar lachend kampioen en won daarnaast ook nog eens de beker. Maar van een saai seizoen was absoluut geen sprake. Onderin werd het historisch spannend. Met uiteindelijk twee grote verliezers en op de valreep ook nog eens twee grote winnaars. De Bundesliga heeft weer laten zien dat het een van Europa’s sterkste competities is en dat iedereen van iedereen kan winnen, behalve dan van Bayern, maar die spelen een eigen competitie in de competitie.

Vreugde en verdriet liggen zo dicht bij elkaar

Maandagavond werd de allerlaatste wedstrijd van het huidige Bundesliga-seizoen gespeeld. Het ging om de promotie/degradatie wedstrijd tussen Eintracht Frankfurt en 1.FC Nürnberg. Uiteindelijk kon de champagne ontkurkt worden in Frankfurt, want die ploeg verzekerde zich op het laatste moment van minstens nog een jaar Bundesliga. En dat in een week van uiterste. Zo leken ze lange tijd op weg naar direct lijfsbehoud. Twee wedstrijden voor het einde werd er in eigen huis namelijk gewonnen van de beste nummer twee ooit, Borussia Dortmund. De kurk ging al heel lichtjes los, al moest het klusje nog wel worden geklaard in Bremen de week daarna.

De wedstrijd in Bremen tegen Werder was een rechtstreek duel om lijfsbehoud. De winnaar was veilig, de verliezer zou of rechtstreeks degraderen of promotie/degradatie wedstrijden gaan spelen. Lange tijd leek Frankfurt een feestje te mogen vieren, totdat Werder Bremen twee minuten voor tijd de bal binnen wist te werken. In plaats van feest in Frankfurt werd het een veldbestorming in Bremen. Waar de fans van pure vreugde niet meer wisten wat ze moesten doen. In Frankfurt biggelde ondertussen de tranen over de wangen. Al was dat niet alleen vanwege het feit dat hun ploeg zomaar eens zou kunnen degraderen. Er was namelijk nog meer slecht nieuws voor Eintracht. Tijdens een dopingcontrole werd er namelijk een tumor ontdekt bij aanvoerder Marco Russ, opeens was voetbal niet meer het belangrijkste. Ondanks zijn ziekte kwam Russ overigens wel ‘gewoon’ in actie tijdens de eerste wedstrijd in de strijd om lijfsbehoud. Al werd dat voor hem geen wedstrijd om lang te herinneren. Russ sloot zijn persoonlijke rampweek namelijk af met een eigen doelpunt en bezorgde Nürnberg daarmee een goede uitgangspositie voor de return.

Die return werd gespeeld zonder Russ, die de wedstrijd bekeek vanuit het ziekenhuis waar hij werd geopereerd. Een operatie die overigens goed verliep voor de aanvoerder van Frankfurt, die daarom tweemaal opgelucht adem kon halen die dag. Want ook zijn ploeg had iets te vieren. In Nürnberg werd namelijk met 0-1 gewonnen en dus blijft Eintracht Frankfurt behouden voor de Bundesliga. Net als Werder Bremen, FC Augsburg, Darmstadt 98 enTSG Hoffenheim. Dat waren namelijk de ploegen die tot op de laatste speeldag hebben gestreden voor degradatie. Het was ongekend spannend onderin. Het is daarom ook veelzeggend dat het verschil tussen de nummer 17 en de nummer 9 slechts tien punten is. Voor VfB Stuttgart liep het helaas minder goed af. De traditie-club kon het vege lijf niet meer redden en zal volgend jaar uitkomen in de tweede Bundesliga. Al leek er dit jaar in Stuttgart niets goed te mogen gaan. In de derde Bundesliga werd het namelijk ook al een rampjaar voor de ploegen uit Stuttgart. Zo vlogen Stuttgart 2 en de Stuttgarter Kickers er ook uit en dus degradeerde er drie ploegen uit dezelfde stad dit jaar. Ook voor Hannover 96 werd het een seizoen om snel te vergeten. Al was die ploeg eigenlijk met de winterstop al gedegradeerd. Toch zat het stadion iedere wedstrijd weer vol en ook bij uitwedstrijden bleven de supporters de ploeg steunen.

Spanning en sensatie in strijd om Champions League

Ook in de strijd om Europees voetbal was het dit seizoen enorm spannend. Bayern München en Borussia Dortmund waren al vrij snel zeker van een seizoen op het hoogste Europese podium, maar daaronder was het vaak stuivertje wisselen. Lange tijd leek er een enorme verassing aan te komen met Hertha BSC. De ploeg uit de hoofdstad was bezig aan een geweldig seizoen en de derde plaats lag dan ook voor het grijpen. Al kon de stuntploeg het niet volhouden tot op het laatst en werd de ploeg van Roy Beerens zelfs nog zevende. De derde plaats en dus het laatste directe ticket voor de Champions League ging uiteindelijk naar Bayer Leverkusen. Dat de laatste jaren een abonnement lijkt te hebben op die eindklassering. Het ticket voor de voorronde van het kampioenenbal werd opgehaald door Borussia Mönchengladbach. Die Fohlen kende daardoor ook weer een uitmuntend seizoen door voor de tweede keer op rij Champions League voetbal te halen. De tegenvaller van het jaar was Schalke 04, dat altijd inzet op een plaats bij de eerste drie, maar dit jaar niet verder kwam dan een vijfde plaats. Reden genoeg ook voor de clubleiding om de trainer de laan uit te sturen. Een ander tegenvaller kwam uit Wolfsburg. De club van Volkswagen kende net als de autofabriek een rampjaar. Vorig seizoen nog werden die Wölfen nog tweede en speelde dit jaar geweldig in de Champions League. Waar het in de kwartfinale pas werd uitgeschakeld door finalist Real Madrid. In de competitie draaide het echter voor geen meter bij het elftal van Bas Dost en werd het achtste. Zodoende is er volgend jaar dus niet eens Europees voetbal in Wolfsburg.

Beste nummer twee ooit heeft helemaal niets

In Dortmund zijn de druiven waarschijnlijk het allerzuurst. De zwart-gelen speelden een fantastisch seizoen onder leiding van Thomas Tuchel en herstelde zich op die manier van het dramatisch verlopen seizoen daarvoor. Toch staan Tuchel en zijn mannen aan het eind van de rit met lege handen. In iedere andere competitie was Borussia Dortmund met een puntenaantal van 78 en een doelsaldo van 82  voor en 34 tegen waarschijnlijk kampioen geworden, maar in Duitsland speelt Bayern München. En dan verloor Dortmund ook nog eens de bekerfinale op strafschoppen van datzelfde Bayern München. En als klap op de vuurpijl vertrekt er na Mario Götze en Robert Lewandowski weer een sterkhouder uit Dortmund naar de grote concurrent. Aanvoerder Mats Hummels komt volgend seizoen namelijk weer uit voor de club waar hij als jongetje begon. Maar er is ook reden om trots te zijn in Dortmund. De ploeg werd de sterkste nummer twee aller tijden. Maakte een recordaantal doelpunten en verloor geen enkele thuiswedstrijd. Het reikte tot de bekerfinale en speelde een mooi seizoen in de Europa League, waar het in de kwartfinale spectaculair werd uitgeschakeld door Liverpool, waar oud-Dortmund trainer Jürgen Klopp aan het roer staat. Maar ondanks een geweldig seizoen zal er toch een bittere nasmaak blijven hangen rondom het Signal Iduna Park.

 


Op naar een nieuw seizoen en een mooie zomer

Al met al was het weer genieten in de Bundesliga dit seizoen. Al hopen we met zijn allen dat het volgend jaar bovenin wellicht wat spannender zal gaan worden. Maar misschien moeten we daar niet al te veel op hopen. Bayern heeft alweer twee enorme transfers binnen weten te halen, waaronder dus Dortmund-aanvoerder Mats Hummels. Al zal er bij Bayern ook het een en het ander gaan veranderen. Pep Guardiola zien we namelijk niet meer terug en in zijn plaats kom de rustige Carlo Ancelotti aan het roer. Ook zijn we erg benieuwd naar nieuwkomers SC Freiburg en RB Leipzig. De nieuwkomers Darmstad 98 en Ingolstadt deden het uitstekend dit seizoen, en wie weet kunnen Freiburg en Leipzig ook wel verrassen. Zeker in Leipzig zijn de mogelijkheden enorm.

Maar eerst volgt nog het EK in Frankrijk aankomende zomer, waar voor Duitsland veel op het spel staat. De huidig wereldkampioen ziet zichzelf namelijk zeker als favoriet voor de Europese titel en dus worden alle pijlen daar momenteel op gericht. Zodra de beker in Berlijn weer de lucht in is gegaan zal Duitsland zich weer gaan focussen op de Bundesliga. Maar voor nu is het nagenieten van wat is geweest. We gaan het missen de komende tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *