IMG_2664

Borussia Mönchengladbach: Een club waar je vanzelf van gaat houden

Na een uitstapje in Engeland, waar Fussballbegeistert de wedstrijd Fulham-Nottingham Forest (1-3) bezocht, kon de blik gelukkig weer op het Duitse voetbal. Een bezoek aan Borussia Mönchengladbach stond op het programma. Eerder dit jaar waren we al te gast in het prachtige Borussia Park voor een interview met Roel Brouwers. De verdediger had ons echter zo enthousiast gemaakt dat we niet anders konden dan nog eens terugkeren voor een wedstrijd in de Bundesliga. En de volksheld van Mönchengladbach had gelijk. We hebben geen seconde spijt gekregen van ons bezoek aan Die Fohlen. Borussia Mönchengladbach is als het mooiste meisje van de klas, zelfs als je het niet wil word je er toch verliefd op.

IMG_2558Het was zondag vroeg dag voor de Fussballbegeistert equipe die de wedstrijd tussen Borussia Mönchengladbach en TSG Hoffenheim zou gaan bezoeken. Om vijf uur in de ochtend ging de wekker al ergens in hartje Londen. Op de zaterdagmiddag werd nog een bezoek gebracht aan het schitterende Craven Cottage van de Fulham Football Club, maar nu stond er alweer een wedstrijd aan de andere kant van de Noordzee op het programma. Dus snel de slaap uit de ogen wrijven en op naar het vliegveld om terug naar Nederland te vliegen. Zodra de piloot de stalen vogel weer veilig op de grond had gezet, was er voor ons geen tijd te verliezen om in de auto te stappen en richting Mönchengladbach te rijden.

Hoop op Roel Brouwers en veel doelpunten

Onderweg hadden we even de tijd om eens rustig de stand van zaken in de Bundesliga te bekijken. Borussia deed in ieder geval nog volop mee in de strijd om Champions League voetbal en Hoffenheim kon de punten ook maar al te goed gebruiken in de strijd tegen degradatie. Het kon dus zomaar eens een erg leuk middagje worden. Heel veel eisen hadden we verder niet. Al zouden we graag veel doelpunten willen zien en heel stiekem hadden we de hoop dat onze landgenoot Roel Brouwers nog wat minuten mocht maken. Al was dat wellicht tegen beter weten in, aangezien de verdediger de laatste weken vooral vanaf de tribune moet toekijken hoe zijn ploeg Europees voetbal probeert af te dwingen.

Na een rit van iets meer dan een uur, rijden we Mönchengladbach binnen. Het eerste wat we vanuit de verte al zien is het Borussia Park, waar Die Fohlenelf ons straks hopelijk spektakel gaan bieden. Maar eerst moeten we nog op de plaats van bestemming zien te geraken, en dat is in de drukte nog niet eens eenvoudig. Al bij de eerste afslag zitten we mis en rijden we de stad in. Gelukkig zien we al snel dat we niet ver zijn afgedwaald. In de kroegjes die we onderweg tegen komen is het namelijk dringen geblazen en heeft iedereen iets aan waar we het logo van de plaatselijke trots op herkennen. Het voetbal leeft in Gladbach, dat merk je aan alles. We draaien onze bolide om en zetten alsnog koers richting het stadion. We moeten op zoek naar P1, want daar zou ergens een hokje staan met een man die onze kaarten in zijn bezit heeft. Al snel hebben we het gevonden en krijgen we onze kaarten overhandigd. We kijken even op de klok en zien dat we ruim op tijd zijn. Tijd om op ons gemak het Borussia Park te verkennen dus. IMG_2606 (1)

Gratis rondleiding en currywurst

Nadat we onze auto netjes hebben achtergelaten op het parkeerterrein is het tijd om de ingang te zoeken. We zijn op uitnodiging van de club en mogen vandaag dus plaatsnemen op de perstribune. We worden door diverse stewards overal naartoe gestuurd en vinden uiteindelijk de ingang tussen de televisiewagens in. We klimmen via de trappen helemaal naar de nok van het stadion. Uitgeput komen we uiteindelijk aan op onze plaats. We duiken even het stadion in, waar op dat moment een wedstrijd bezig is tussen de D1 van Mönchengladbach tegen de D1 van Hoffenheim. We besluiten even vijf minuutjes te kijken en krijgen direct waar we voor gekomen zijn, namelijk doelpunten. De jeugdige Gladbach spelertjes schieten de ene na de andere bal tegen de touwen en laten geen spaan heel van de jongentjes uit Hoffeheim. Dat is alvast een goed voorteken. We blijven echter niet te lang kijken, want er moet nog altijd ontbeten worden. We gaan dus maar eens op zoek naar de persruimte. Die blijkt helemaal beneden te zijn en dus kunnen we weer een stuk of twintig trappen af.

Gelukkig zijn we in goede handen en staat er binnen een grote bak currywurst op ons te wachten. Nadat een wat gezettere Duitse collega ons heeft gewaarschuwd voor de gevaren van currywurst “Doe het nou niet, kijk maar naar mij. Het is gevaarlijk spul”, besluiten we het toch te proberen. Onze collega had gelijk, het is gevaarlijk spul, maar wel lekker. En je moet je toch aanpassen aan de cultuur van het land waarin je te gast bent. Nadat we de currywurst burgemeester hebben gemaakt, spoelen we het nog even weg met wat drinken en dan is het tijd voor de wedstrijdvoorbereiding. We krijgen van een vriendelijke Duitser de opstelling en nog wat wedstrijdboekjes in onze handen gedrukt en daar zullen we het mee moeten doen. Als eerste bekijken we de opstelling en zien we dat Roel Brouwers niet bij de selectie zit. Daar balen we toch wel even van, IMG_2574maar het is niet anders. Dan maar hopen op veel doelpunten.

Tor, Tor, Tor für Gladbach

Eindelijk is het tijd voor het hoofdgerecht van de dag en dat is natuurlijk de wedstrijd. We lopen de persruimte uit en hebben twee opties. We kunnen weer met de trap helemaal naar boven, of we kunnen decadent de lift pakken. We kiezen voor de laatste optie, we zijn uiteindelijk journalist geworden en geen atleet. De lift brengt ons een stuk sneller naar onze plaats dan dat de trap dat deed en dus kunnen we uitgerust aan de wedstrijd beginnen. De speaker van dienst vraagt eerst nog even aan alle fans of ze er klaar voor zijn. Een oorverdovend “JAAAA” klinkt vanaf de tribunes. We schieten bijna uit onze stoel van het kabaal en hebben het idee dat het publiek er klaar voor is.

De sfeer is vanaf de eerste minuut prachtig te noemen. De supporters zijn niet stil te krijgen en vooral de Nordkurve laat zich van zijn beste kant zien. We begrijpen ineens waarom Gladbach thuis zoveel beter presteert dan in uitwedstrijden. Met deze steun in de rug kun je haast niet slecht spelen. Die Fohlen laten ook zien dat ze dat op deze regenachtige zondag niet kunnen. Ze schieten uit de startblokken en al na zeven minuten is het raak. “TOR, TOR, TOR, TOR FÜR GLADBACH”, pompt er uit de speakers. We gaan er nog maar eens goed voor zitten, want dit kan zomaar eens een doelpuntenregen worden. Hoffenheim is duidelijk niet gekomen om te voetballen en hoopt op een smerig puntje. Het lukt ze uiteindelijk ook om de wedstrijd redelijk dood te krijgen, maar na wat geklungel in de achterhoede bij Hoffenheim is het uiteindelijk Mo Dahoud die de 2-0 vlak voor de rust in het netje legt. De speaker zat op dat moment al aan de thee, want het “TOR, TOR, TOR”, bleef achterwege. Goed voor de oren, maar toch een beetje jammer. Het hoort er nu eenmaal bij.

Warme chocolademelk en spektakel

In de rust vliegen we naar beneden om snel een kop warme chocolademelk te scoren. Het mag dan wel eind april zijn, op de tribunes is het vooral ijs en ijskoud. Zodra we dit hebben gedaan springen we snel weer in de lift om zo geen moment van de wedstrijd te hoeven missen. En dat is maar goed ook, want de tweede helft is smullen. Geheel tegen de verhoudingen in maakt Hoffenheim namelijk de aansluitingstreffer. Al valt die vooral aan het geklungel van de achterhoede te wijten. De thuisploeg laat zich echter niet van de wijs brengen en vergroot de marge al snel weer naar twee door een doelpunt van André Hahn. Daarna hadden we onze gewenste doelpuntenregen nog kunnen krijgen, maar de bal leek er niet meer in te willen. De enige regen die we nog mochten verwachten kwam vanuit de hemel. Al zaten wij gelukkig hoog en droog.IMG_2658

Na de wedstrijd besluiten we om onze trip gezond af te sluiten en de trap naar beneden te pakken, waar we nog even een kijkje nemen in de mixed-zone.. Daar lopen we onder andere Alfred Schreuder tegen het lijf, al lijkt de assistent-trainer van Hoffenheim vooral zo snel mogelijk naar huis te willen. Granit Xhaka komt een stuk vrolijker van het veld en wil iedereen met een lach te woord staan. Maar niet voordat de sterspeler van Die Fohlen even naar zijn eigen interview heeft gekeken dat op de schermen in de catacomben te zien is. Het is een grappig gezicht en het zorgt dan ook voor de nodige lachende gezichten. Xhaka doet zijn woordje aan de pers en zegt dat het vooral een verdiende overwinning was en dat ze hard hebben gewerkt, en volgende week tegen Bayern München gaan ze voor een stunt. Het zijn niet de meest originele uitspraken, maar dat is ook logisch zo vlak na een wedstrijd. Naast wat spelers die hun woordje doen richting de pers hebben wij vooral oog voor de spelers die geen interviews hoeven te geven. Zij lopen namelijk van de ene kant constant naar de andere kant en komen terug met een nieuw shirtje. Het is een leuk gezicht om te zien dat de spelers van beide ploegen de kleedkamerdeur plat lopen bij elkaar, zeker wanneer je bedenkt dat het onder supporters regelmatig haat en nijd is. Bij de spelers is dat duidelijk alleen op het veld, daarna babbelen ze gezellig na en ruilen ze van shirt.

Met dat mooie beeld in ons achterhoofd besluiten we dat het tijd is om terug naar Nederland te gaan. De persconferentie laten we voor wat ie is. De trainer van de thuisploeg zal zeggen dat de drie punten belangrijk zijn en op naar de volgende. En de trainer van Hoffenheim zal mededelen dat ze de kop omhoog moeten houden en moeten strijden voor ieder punt. Het weekend is voor ons lang genoeg geweest en dus keren we tevreden huiswaarts. Maar de woorden van Roel Brouwers zullen we niet snel vergeten. Borussia Mönchengladbach is inderdaad een prachtige club. Met geweldige fans, een heerlijke sfeer en een prachtig stadion. We komen er graag nog eens terug.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *