10317306276_3ea5c2611e_b

Benjamin Köhler: Hij werd ziek, overwon en trok de schoenen weer aan

De wereld van de nu 36-jarige Benjamin Köhler leek even in te storten toen hij de diagnose kanker kreeg begin 2015. De nummer 7 van FC Union Berlin was bezig aan zijn tweede seizoen in de hoofdstad toen het noodlot toesloeg. Zijn loopbaan leek ten einde en zijn strijd tegen kanker begon. Niemand had er rekening mee gehouden dat Köhler ooit nog op de velden terug zou keren, maar hij wist vriend en vijand te verrassen door dit seizoen ‘gewoon’ weer terug te keren als speler van FC Union Berlin. Dit is het bijzondere verhaal van een bijzonder club met een bijzonder speler in de gelederen.

Union Berlin liet direct na de diagnose zien geen zakelijke club te zijn. Waar in veel gevallen clubs zelfs in dit soort gevallen durven te denken aan de centjes, daar is de tweede club ban Berlijn een stuk menselijker. Union besloot als gebaar direct het contract van Köhler te verlengen en hem op die manier alvast een soort zekerheidje te geven voor de toekomst. De coach van Union ,Norbert Düwel,  sprak destijds mooie woorden. “Benjamin moet deel blijven uitmaken van de ploeg. Ik wilde sowieso dat hij langer bij de club bleef. Daar hadden we het al over gehad, zijn ziekte brengt daar geen verandering in.”

De moeilijkste wedstrijd werd gewonnen

De ziekte van Köhler sloeg in als een bom en dat had ook veel invloed op zijn medespelers. De aanvaller had al een tijdje last van buikpijn en besloot er mee naar de dokter te stappen. Hij bleek een kwaadaardige tumor aan zijn lymfestelsel te hebben. Vanaf dat moment werd de strijd tegen zijn ziekte prioriteit nummer één. Over een terugkeer op de velden zou later wel worden nagedacht. Bij de eerste wedstrijd na de diagnose lieten de spelers en fans van Union zich op positieve manier zien door Köhler een hart onder de riem te steken. Het spel werd in de zevende minuut stilgelegd. De spelers liepen naar de zijkant om een shirt aan te trekken met het nummer 7 van Köhler en daarnaast een spandoek omhoog te houden met de tekst: ‘sterk blijven Benny’.

Ook de fans waren zichtbaar geëmotioneerd. Zij hielden eveneens spandoeken omhoog. ‘Vechten Benny en kom terug!’ Stond daarop. Op de tribune was de zieke Benjamin Köhler aanwezig en tot in tranen geroerd door het gebaar van zijn teamgenoten en het hele stadion. Maar voor Köhler begon op dat moment pas de moeilijkste en zwaarste wedstrijd uit zijn leven. Namelijk die tegen de ziekte kanker. In Jonas Gutiérrez had Köhler een perfect voorbeeld in huis dat het lang niet altijd kansloos is. De oud-speler van Newcastle United kreeg ook de vreselijke diagnose en vocht zich uiteindelijk weer terug op de velden. Aan de hand van dat voorbeeld moet Köhler zijn strijd aan zijn gegaan, want het lukte hem wat niemand voor mogelijk had gehouden. Een jaar het vreselijke nieuws was Köhler wederom in het nieuws. Hij had de wedstrijd gewonnen en was klaar om zijn rentree op de Duitse velden te maken.

Rentree met kippenvel

Zijn Rentree was er niet zomaar één. Het werd een rentree met enorm veel kippenvel. FC Union Berlin vierde het 50-jarige bestaan eind januari 2016 doormiddel van een wedstrijd tegen grootmacht Borussia Dortmund. Köhler zat voor het eerst sinds zijn diagnose weer bij de selectie. En natuurlijk mocht de herstelde aanvaller invallen. Dat was voor iedereen in het stadion een prachtig en emotioneel moment. Voor Köhler zelf moet dat misschien wel het mooiste moment uit zijn leven zijn geweest. Hij had definitief de kanker van zich afgeschud en de wedstrijd tegen die ziekte gewonnen. Deze overwinning had iedere andere overwinning in zijn lange loopbaan teniet gedaan. Dit was de enige wedstrijd die echt ten kosten van alles gewonnen moest worden en dat was gelukt.

 

Köhler zelf had nooit meer durven dromen van een rentree. “Ik had er echt weer enorm veel zin in, maar had het niet meer verwacht. Door de chemotherapie heb ik me een lange tijd zo enorm slap gevoeld. En leek het alsnog ik nergens meer kracht voor had. Dat het uiteindelijk zo is gelopen is natuurlijk fantastisch”, zei hij na zijn rentree tegen Kicker. Borussia Dortmund-speler Marcel Schmelzer was ook blij om Köhler weer op het veld te treffen. “Ik denk dat de club het ook perfect gedaan heeft in deze situatie door zijn contract meteen te verlengen. En volgens mij hebben zijn medespelers hem ook een enorme kracht gegeven. Zo zie je maar dat voetbal meer is dan alleen een spelletje, en zo zal het ook altijd zijn.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *