IMG_1626

SG Wattenscheid: Waar bier en bratwurst nog belangrijker zijn dan drie punten

De voetbalwereld draait tegenwoordig alleen nog maar om geld verdienen. Clubs willen zoveel mogelijk geld verdienen, spelers willen zoveel mogelijk geld verdienen en supporters moeten zoveel mogelijk geld betalen. Juist daarom is het fijn dat er nog clubs bestaan waar geld niet alles is. Clubs waar het draait om gezelligheid, om bier en om bratwurst. Clubs als Wattenscheid 09, waar de spelers en de drie punten nog bijzaak zijn. Fussballbegeistert bracht een bezoek aan Wattenscheid en zag de plaatselijke trots met 1-3 kansloos verliezen van Schalke II, maar in Wattenscheid lag niemand daar wakker van. Het zonnetje scheen, de spelers deden hun best, en het bier was goed.

IMG_1670Het is een heerlijke voetbalzaterdag wanneer we koers zetten richting Wattenscheid. Een club die tegenwoordig uitkomt op het vierde niveau in Duitsland, in de Regionalliga. Vroeger was dat wel anders. Wattenscheid 09 is een club met een rijke historie. Al 107 jaar is de club oud en in het verleden stonden ze er toch een stuk beter op dan tegenwoordig. De jaren 90 waren de gloriejaren aan de Lohrheiderstrasse. Toen speelde de ploeg nog in de Bundesliga en kon het regelmatig rekenen op de steun van 16.000 toeschouwers. Ook na die jaren negentig kende de club nog mooie tijden. Zo braken de gebroeders Altintop door bij Wattenscheid. Hamit Altintop kwam tot 75 wedstrijden en speelde daarna voor onder andere Schalke 04, Real Madrid en FC Bayern München. Zijn broer Halil trok zelfs 81 keer het zwarte shirt van Wattenscheid aan om vervolgens ook door te breken in de grote Bundesliga, waar hij tegenwoordig uitkomt voor FC Augsburg. Het laatste succesgeval uit de jeugdopleiding is Leroy Sané. Het wonderkind maakt tegenwoordig furore in de Champions League en in de Bundesliga bij Schalke 04, maar zijn wieg stond wel degelijk in Wattenscheid.

Hoe een spookstadion toch knus kan zijn

Helaas liggen die gloriejaren in een ver verleden en is de realiteit dat de club is afgegleden naar het vierde niveau. Al lijkt in Wattenscheid niemand zich daar echt druk om te kunnen maken. Eenmaal bij het stadion aangekomen merken we dan ook haast aan niets dat er vandaag een IMG_1588competitiewedstrijd van de plaatselijke trots op het programma staat. Vanwege de gemoedelijke sfeer en de geur van bier en bratwurst hebben we eerder het idee dat we bij een buurt barbecue terecht zijn gekomen. De meeste ingangen van het stadion zijn dan ook gesloten, iedereen moet via hetzelfde poortje naar binnen. Dus ook de ongeveer tweehonderd meegereisde supporters van Schalke 04. Maar voor problemen zal dat hier niet gaan zorgen. Zolang iedereen maar zo snel mogelijk in het zonnetje kan staan met een groot glas bier in de ene hand en een boordje worst in de andere.

Zo’n vijf minuten voor de wedstrijd is het dan toch tijd om richting de tribune te gaan. De meeste supporters nemen plaats op de staantribunes zo dicht mogelijk bij het bier of op de kleinere tribune aan de lange zijde met een aantal zitplaatsen. Wij mogen op de grote hoofdtribune plaatsnemen, maar moeten dan wel via de spelerstunnel en het veld naar onze plaats. Dat is ook weer eens wat anders dan een doodgewone ordinaire ingang. Een kleine duizend fanatiekelingen hebben de moeite genomen om hun ploeg aan te komen moedigen. In een stadion dat plaats biedt aan ruim 16.000 fans zou dat al snel aanvoelen als een soort spookwedstrijd. Het tegendeel is echter waar. Een kleine groep hardcore fans zingt zich negentig minuten de keel schor en regelmatig krijgen zij de andere toeschouwers ook mee in hun gezang. Ondanks dat de meeste plaatsen leeg blijven is de sfeer daardoor optimaal en voelt het aan als een knus stadion.

IMG_1632hotseknotsbegoniavoetbal met een enorme passie

Dat de mensen hier niet voor het voetbal komen hebben we ook al snel in de smiezen. Het voetbal is eigenlijk vanaf de eerste minuut niet om aan te gluren. Al wordt het de spelers ook niet makkelijk gemaakt. Het veld ligt erbij alsof normaal gesproken de mollen hier hun thuiswedstrijden spelen. Maar zelfs dan hebben we al snel door dat hier geen nieuwe Hamit of Halil Altintop tussen loopt. Maar de spelers maken met hun inzet en spelvreugde wel een hoop goed. Ze hebben echt nog plezier in het spelletje en staan niet onder enorme druk zoals je dat op hogere niveaus ziet. Het publiek lijkt zich ook weinig zorgen te maken over het spel. Zingen doen ze toch wel, en mocht het echt heel dramatisch worden dan is het bier nooit ver weg.

Vandaag is zo’n dag dat het voetbal dramatisch is. De talenten van Schalke 04 zijn een stuk sterker dan Wattenscheid. En een kansloze nederlaag is dan ook niet te voorkomen. Al krijgt het stadion na de 1-1 heel even hoop op een mooi resultaat, maar die hoop duurt niet lang. De boomlange spits van Schalke met de prachtige naam Rathgeber had het op zijn heupen en knikte al snel na de gelijkmaker de 1-2 tegen de touwen. Die klap kwam Wattenscheid niet meer te boven en uiteindelijk mocht het van geluk spreken dat de bezoekers het bij 1-3 lieten. De zwakke prestatie van de thuisploeg was echter geen reden om te gaan mokken of te gaan fluiten. Een daverend applaus kregen de spelers voor hun harde werk en hun inzet en daarna sloot iedereen weer snel aan in de rij om nog eens een biertje te bestellen.

Voetbal zoals voetbal hoort te zijnIMG_1684

Ondanks het niveau lijk je bij Wattenscheid  terug te gaan in de tijd. Een prachtig oud stadion met vooral staanplaatsen. Mensen die nog voetbal komen kijken voor de sfeer en de gezelligheid en spelers die voetbal echt nog hartstikke leuk vinden. Wij hebben bij ons bezoek aan Wattenscheid ook geen politie gezien, dat zegt veel. Het enige wat we tegenkwamen in het stadion was een ambulance. Al leek die er al te staan sinds de opening van het stadion in 1954.Bij Wattenscheid heerst dezelfde sfeer als bij menig amateurclub. Spelers die in de rust en na afloop van de wedstrijd nog een praatje komen maken met het publiek. Een lekker potje voetbal kijken met vrienden staat in Wattenscheid duidelijk nog op de eerste plaats. Of de club nu één, drie of geen punten pakt, de supporters keren altijd tevreden huiswaarts. Ze hebben hun vrienden weer gezien, ze hebben samen een biertje gedronken en ze hebben vooral veel gelachen en dat allemaal door Wattenscheid 09.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *