You'll_Never_Walk_Alone_(13976345652)

You’ll never walk alone

Iedere dood is tragisch. Niemand wil mensen binnen zijn of haar directe omgeving verliezen. Maar het is een onvermijdelijk iets in het leven van ieder mens. Zo overlijden er ook wel eens mensen rondom voetbalwedstrijden. Soms overlijdt een voetballer veel te jong, soms is het een trainer, fan of oude clublegende. Maar hoe pijnlijk het ook is, er komen door die verschrikkelijke gebeurtenissen ook mooie dingen los. In Duitsland lieten fans van Darmstadt 98, Mainz 05 en Borussia Dortmund zien hoe voetbal kan verbroederen bij het overlijden van medefans.

Bij Darmstadt 98 was het Johnny Heimes die na meer dan tien jaar de strijd tegen kanker verloor. Hij is het symbool geworden van zijn geliefde club. Voor de hele selectie was Johnny een enorme inspiratiebron. Darmstadt stoomde als klein clubje binnen drie jaar op naar de Bundesliga en dat allemaal met de zieke jonge fan in het achterhoofd. Het motto van de club werd dat er geen tegenslagen bestonden in het voetbal. Iemand die tien jaar lang iedere dag moet strijden tegen zijn ziekte, die kent tegenslagen. Een achterstand stelde in Darmstadt dan ook niets meer voor. “Je moet vechten, want er is nog niets verloren”, dat was de lijfspreuk van de zieke Johnny. En dat werd het motto van de club uit zijn stad. Nadat Darmstadt vorig seizoen in de strijd om promotie op een ogenschijnlijk kansloze achterstand kwam, hield de trainer een speech over Heimes. Dit werd zo’n inspiratie voor het elftal dat ze alsnog prompt promotie mochten vieren. En Johnny was het middelpunt van de feestvreugde.

Vorige week overleed Johnny helaas op 26-jarige leeftijd. De wedstrijd van Darmstadt tegen FC Augsburg stond dan ook in het teken van de overleden supporter. De andere fans hadden een enorm spandoek gemaakt met daarop een afbeelding van hem. En beide ploegen droegen om hun pols een armbandje met het motto van Johnny. “Je moet vechten, want er is nog niets verloren.” Johnny is natuurlijk veel te jong gestorven, maar hij heeft wel een boodschap mee gegeven. Hij heeft een enorme indruk achtergelaten op zijn stad en op de rest van het land. Heel Duitsland heeft meegeleefd met Johnny en zal hem herinneren als een enorme inspiratiebron.

Naast het overlijden van de Darmstadt supporter waren er afgelopen week ook nog de tragische gebeurtenissen bij Borussia Dortmund tegen Mainz 05. Tijdens de wedstrijd werden twee supporters van de thuisploeg getroffen door een hartaanval. Op de grote schermen in het stadion werd medegedeeld wat er was voorgevallen en dat één supporters het helaas niet had gered. Toen dat doordrong in het stadion sloeg de sfeer volledig om. Beide supportersgroepen besloten direct om uit respect geen liederen meer te zingen en de wedstrijd verder stilzwijgend te kijken. Bij de spelers drong het nieuws wat later door. Die waren in eerste instantie nog boos over het feit dat het publiek niet achter de ploeg stond in de lastige wedstrijd. Maar toen het eenmaal doordrong, konden ook de spelers alleen nog maar respect opbrengen voor de manier waarop het publiek gereageerd heeft.

“Deze gebeurtenissen hebben aangetoond dat er belangrijkere dingen zijn dan voetbal. Ik wil alles supporters bedanken voor de respectvolle manier waarop er mee is omgegaan”, reageerde directeur Hans-Joachim Watzke. Vooral de beelden van na de wedstrijd gingen uiteindelijk de wereld over. Fans van Dortmund en Mainz die samen “You’ll never walk alone” begonnen te zingen. En de spelersgroep die zichtbaar geraakt was stond ervoor, de meesten zelfs vechtend tegen de tranen. Je zag aan iedere fan en speler dat het diepe indruk maakte. De beelden bezorgen kippenvel en iedereen wordt door zoiets geraakt. De aanleiding is vreselijk en gun je niemand. Maar de reactie bij Dortmund en Mainz was prachtig. Die massale steun moet ook de familie van de overleden supporter enorm veel kracht geven. Net zoals de familie van Johnny troost zal kunnen vinden in de manier waarop hij mensen heeft geïnspireerd. Voetbalsupporters worden vaak weggezet als ontoerekeningsvatbare gekken, maar deze gebeurtenissen laten zien dat fans ook mooie momenten teweeg kunnen brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *