IMG_0359 (1)

Roel Brouwers: ‘’Debuteren in de Champions League had ik nooit meer verwacht”

Roel Brouwers is inmiddels bezig aan zijn negende jaar bij Borussia Mönchengladbach. Toch krijgt hij geen genoeg van de club, en de fans krijgen op hun beurt geen genoeg van Brouwers. In Barcelona gaan de mensen op de banken voor Messi, in Madrid doen ze het voor Ronaldo, in Mönchengladbach barst het stadion uit zijn voegen als Brouwers het veld op komt. Of zoals de fans roepen: “Roooooooel”.

Roel Brouwers is misschien wel de enige speler ter wereld van wie de fans twee shirtjes kunnen kopen. In de fanshop van Borussia Mönchengladbach kun je namelijk een shirtje kopen met de opdruk Brouwers met nummer 4, en een shirtje met de opdruk Roooooooel met datzelfde nummer 4. Het geeft nog maar eens aan hoe immens populair de verdediger is onder de fans. In Nederland weten maar weinig mensen hoe groot de Nederlander bij onze buren is, reden genoeg dus om Roel Brouwers eens op te zoeken in Mönchengladbach.

“De waardering die ik hier van de fans krijg, zal ik nergens anders meer krijgen”

IMG_0371 (1)Hoe komt het dat er van jou als enige speler twee shirtjes in omloop zijn?

“Vorig seizoen toen ik mijn contract had verlengd konden de fans gratis mijn naam op het shirt laten drukken. Naast alleen Brouwers konden ze toen ook Roooooooel erop laten zetten. Ik heb al aardig wat mensen met die naam achterop zien lopen, dat is erg grappig. En het is ook heel bijzonder om dat als enige speler te hebben.”

Als jij het veld op loopt gaat het publiek hier los en bij iedere bal die je raakt schreeuwen 54.000 man ‘’Roooooooel” . Hoe is dat ontstaan?

In het seizoen 2009/2010 scoorde ik acht keer als verdediger. Ik was samen met Marco Reus zelfs clubtopscorer dat jaar. Bij iedere corner waarbij ik mee naar voren ging begon het publiek “Roooooooel” te schreeuwen. Sindsdien is dat nooit meer weggegaan. Bij de opstellingen gebeurt het ook. De speaker roept altijd de voornaam van de speler en dan roept het publiek de achternaam. Bij mij wordt altijd mijn achternaam omgeroepen en dan schreeuwt de tribune “Roooooooel”.

Die waardering moet je een geweldig gevoel geven als voetballer.

Zeker. Ik vind die waardering ook erg belangrijk. Zeker nu ik wat ouder ben en lang niet altijd meer speel. De fans blijven me waarderen. Ik merkte het laatst weer toen ik in de blessuretijd het veld in kwam tegen FC Köln. Ik liep het veld op en het publiek ging los. Dat ga ik nergens anders meer meemaken.”

Een goede reden om in Mönchengladbach te blijven dus?

“Het liefst zou ik hier nog een jaar blijven en mijn carrière hier ook afsluiten. Maar ik heb het niet zelf voor het zeggen. De club moet ook met mij door willen, en daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over.”

“Ik wil het liefst nog een jaar blijven en mijn carrière ook afsluiten bij Borussia Mönchengladbach”

Je bent hier begonnen in de 2.Bundesliga en dit seizoen speelde je zelfs in de Champions League. Had je dat ooit durven dromen?IMG_0356 (1)

Nee zeker niet. Ik ben nu 34 dus dan verwacht je niet meer dat je nog je debuut mag maken in de Champions League. Ik heb hier alles meegemaakt. Ik heb met deze club in de tweede liga gespeeld, ik heb degradatievoetbal gespeeld, bekervoetbal, Europa League en nu dus ook Champions League. Helaas is het maar bij één wedstrijd gebleven, maar ik kan het wel mooi afstrepen.”

Jullie kwamen wel in een enorme zware poule terecht met Manchester City, Juventus en Sevilla.

Klopt, maar als je dan toch Champions League speelt dan liever in zo’n poule met drie grote tegenstanders. We hadden ook een poule kunnen treffen waarin we misschien meer kans hadden om door te gaan, maar waarin de tegenstanders niet heel aansprekend zijn. Dit was veel mooier. Het is jammer dat we eruit zijn gegaan, maar het was echt prachtig.”

Je speelt al jaren in een van de zwaarste en beste competities ter wereld, maar hebt nooit in het Nederlands elftal gespeeld. Is dat geen smetje?

Ik ben wel in beeld geweest. Dat was in 2010, het jaar dat ik acht doelpunten maakte. Toen hoorde ik dat ze me een aantal keer hadden bekeken, maar uiteindelijk hebben ze toen andere keuzes gemaakt. Dat is natuurlijk jammer, maar ze hebben het niet slecht gedaan toen op het WK. Al was het geweldig geweest als ik mee had gemogen.”

“Als je eens rondkijkt in dit stadion dan begrijp je wel waarom ik hier al negen jaar zo gelukkig ben”

Als je in Nederland had gespeeld was je waarschijnlijk meer in beeld geweest bij Oranje. Heb je nooit de ambitie gehad om je te bewijzen in Nederland?

Vanaf dat ik dertig ben wel. Toen ben ik me wel eens af gaan vragen of het niet mooi zou zijn om eens in Nederland te kunnen laten zien wat voor voetballer ik ben. Op vroege leeftijd vertrok in al uit Nederland, de wedstrijden die ik in Nederland heb gespeeld zijn inmiddels alweer tien jaar geleden. Dus het was leuk geweest om mezelf in Nederland te laten zien, maar ik zit hier goed. Steeds als ik de kans kreeg te verlengen heb ik dat gedaan. Ik kan lekker blijven wonen in het dorp waar ik ben opgegroeid, dat is voor de familie ook fijn. Ik heb eigenlijk alles wat ik me maar kan wensen bij Mönchengladbach.”

Je zit hier nu negen jaar, dat is tegenwoordig uniek. Je hebt enorm veel spelers zien komen en gaan lijkt me, maar zelf blij je steeds maar weer.

Ik ben iemand die wil weten wat ie kan verwachten. Hier weet ik wat ik aan de club heb en de club weet wat ze aan mij hebben, dat vind ik fijn. Er is maar één speler in de huidige selectie die hier langer zit dan mij, dat is de derde doelman Christofer Heimeroth . Verder heb ik inderdaad enorm veel spelers voorbij zien komen.”

IMG_0363 (2)Waaronder Marco Reus, die jij nog voor een jeugdspeler hebt aangezien toen hij hier voor het eerst was.

Haha ja dat klopt. Ik was geblesseerd en kwam wat eerder terug van vakantie. Toen lag Marco hier ook ineens op de massagetafel. Maar op dat moment speelde de jeugd een wedstrijd in het stadion. Toen Marco hier binnenkwam was ie nog erg jong en hij zag er ook echt nog heel jong uit. Dus ik vroeg of hij zo ook moest spelen. “Nee, ik ben je nieuwe teamgenoot”, zei die toen. Dat was wel grappig. En nu zijn we een aantal jaar verder en is hij een wereldster en sta ik met mijn mond vol tanden. Maar het is een grappige anekdote waar we nu nog regelmatig om kunnen lachen.”

Jij hebt inmiddels heel wat wedstrijden gespeeld voor Borussia Mönchengladbach, maar wat zijn nu de mooiste?

De derby tegen FC Köln is toch wel het mooiste. Vooral thuis voor eigen publiek, al moet ik zeggen dat de uitwedstrijden ook wel wat hebben hoor. Die vijandige sfeer is ook wel eens lekker. Zeker als je dan weet te winnen. In het hol van de leeuw. Dat zijn toch een soort extra punten, al is het jammer dat je die niet echt krijgt. Naast de derby zijn de Europese wedstrijden geweldig en ook wedstrijden tegen Bayern München en Borussia Dortmund zijn altijd mooi.”

“Toen Marco Reus hier binnenkwam dacht ik dat het een jeugdspeler was. Nu is hij een wereldster en sta ik met mijn mond vol tanden”

Jij hebt uit bij Bayern München nog eens gescoord.

Een echte spitsengoal zelfs. Dat was in het jaar dat ik die acht doelpunten maakte. Maar ik heb daar ook eens een assist gegeven. Dat was in een wedstrijd die we met 0-1 wonnen. Dat was een prachtige overwinning, het jaar daarvoor ontliepen we net degradatie en het nieuwe seizoen begon toen uit bij Bayern München. We wonnen en ik gaf de beslissende assist. Ik zeg nog altijd dat het een geweldige pass was, maar eigenlijke wilde ik de bal gewoon wegschieten.”

Dat moet je nooit toegeven.IMG_0367

Haha nee, zullen we dat er maar uitknippen dan?”

Je bent hier nu al zo lang, dat je precies weet wat voor club Borussia Mönchengladbach is. Wat maakt deze club nu zo bijzonder?

Gladbach is echt een cultclub. Het is niet te vergelijken met mijn andere twee clubs, Roda JC en Paderborn. Er zijn zo gigantisch veel supportersclubs, dat is niet te geloven. Zelfs in Australië is er een Gladbach fanclub. En ook door Duitsland zitten ze overal. Wij gaan ieder jaar rond de kerst bij een aantal van die clubs op bezoek en dan merk je pas hoeveel het er zijn en waar ze allemaal zitten. Dan merk je hoe groot deze club eigenlijk is.”

Jullie staan momenteel slechts drie punten af van directe plaatsing voor de Champions League, is dat ook het doel? 

Het zou natuurlijk geweldig zijn, maar we willen vooral bovenin mee blijven draaien. Dat ziet er nu goed uit, al pakken we vooral thuis de punten. We laten uit teveel liggen en dat moet wel echt snel gaan veranderen als we mee willen blijven doen. Maar de derde plaats en dus Champions League is nog in zicht. Bayern zal kampioen worden en Dortmund tweede, daaronder is er nog heel veel mogelijk. Het zit kort op elkaar en als je twee wedstrijden verliest kun je ook zo maar achtste staan. Wij hopen ons te kunnen kwalificeren voor Europees voetbal, en als het even kan natuurlijk weer Champions League.”

Champions League bereiken en nog een jaar bijtekenen, dan is Roel Brouwers tevreden?

Ja, dat zou echt super zijn! Al zou ik ook terugkijken op een geweldige carrière als ik nu plots om wat voor reden dan ook zou moeten stoppen met voetbal. Als je me vroeger had gezegd dat ik negen jaar lang voor zo’n geweldige club zou spelen, en zelfs Champions League zou halen dan had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. Maar het is me wel gelukt, en als je hier in het stadion eens rondkijkt dan begrijp je wel waarom ik hier al negen jaar zo gelukkig ben toch.”

One Comments

  1. Reply Post By JIIIHAAAAA

    Danke Roel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *