button-193668_1920

”Bijna raak, oftewel helemaal mis”

In Duitsland bestaat er het fenomeen ‘Vizemeister’. Die titel sleep je in de wacht bij een tweede plaats. De meeste dingen in het Duitse voetbal vind ik werkelijk prachtig, maar van dat Vizemeister gebeuren snap ik helemaal niets. Juist Duitsers zijn toch diegene die alles willen winnen, en er alles voor over hebben om prijzen te pakken. Waarom hebben juist zij dan zoiets achterlijks als een Vizemeister. Een tweede plaats hoort in mijn ogen geen titel te krijgen. En het is al helemaal niets om trots op de erelijst te plakken. Het enige waar meer telt dan een eerste plaats is op de Olypmische Spelen. Maar die hebben dan ook als motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Dan weet je dus genoeg. Er bestaat namelijk niets belangrijkers dan winnen in de sport.

Waarom doe je anders mee? Je begint toch ergens aan met het doel daarin de beste te worden. Als je vooraf al weet dat je geen kans hebt op een eerste plaats dan begin je er niet aan lijkt mij. In Nederland hebben wij het trouwens ook een keer gedaan. Op het WK 2010 werd Nederland tweede op het WK. Dat was inderdaad een aardige prestatie, maar we moeten het ook niet overdrijven. De wedstrijd tegen Brazilië was top, maar de andere wedstrijden waren logische overwinningen. In de Finale werd verloren van Spanje in de 120e minuut. Voor de spelers was dat toch wel een van de dieptepunten in hun loopbaan. Een finale verliezen, er bestaat weinig wat pijnlijker is. Ooit zullen ze er wel trots op zijn ja, als ze hun kleinkinderen kunnen vertellen dat opa in de WK-finale heeft gestaan. Maar op dat moment zelf konden ze allemaal wel door de grond zakken van teleurstelling. En toch werden ze bij terugkomst uit Zuid-Afrika gehuldigd met een rondvaart door de grachten. Net zoals de EK-helden van 1988, alleen hadden die iets meegebracht om aan het publiek te laten zien. Namelijk het enige wat er te winnen viel, de beker.

Nooit zag ik een huldiging die ongemakkelijker was dan die in 2010. Want echte sporters zijn winnaars. Die willen geen feest bij een tweede plaats. Ik hoop daarom dat de Duitsers dat Vizemeisterschaft dan ook snel eens gaan afschaffen. Of je bent kampioen of je bent het niet. Het doet me ook denken aan een liedje van Eddy Zoëy. Het liedje zelfs zou nou ook niet bepaald een huldiging verdienen, maar de tekst wel wat mij betreft. “Niemand die jou hoort, niemand die jou ziet, niemand die jou kennen wil, want jij zit ernaast. Bijna is niet helemaal, je hebt het niet gehaald.” En zo is het ook. Als je tweede bent geworden, was het bijna raak. Maar je hebt gewoon niets. En over een aantal jaar zal ook niemand zeggen: “Weet je nog het seizoen 2015/2016 toen werd Dortmund zo knap tweede.” Nee, iedereen zal zeggen: “Weet je nog het seizoen 2015/2016, toen werd Bayern weer kampioen.” In de sport telt alleen de overwinning, niet meer en niet minder. Dat zal elke sporter beamen.

Dat aspect maakt sport ook juist zo mooi. Winnen en verliezen ligt zo enorm dicht bij elkaar. Als Iniesta die bal niet had binnengeschoten in de laatste seconde, was Nederland nu misschien wereldkampioen geweest. Details beslissen of je een held bent of een loser. Daarom komen er ook zoveel prachtige emoties los in de sport. Ik wil niet dat ook de nummer twee en drie een huldiging krijgen omdat ze zo hun best hebben gedaan. Nee, de nummer twee en drie waren er dichtbij maar stellen niets voor. Of zoals Eddy Zoëy het zou zeggen: “Bijna raak, oftewel helemaal, helemaal, helemaal niets.”

One Comments

  1. Tja Bryan,
    Je hebt wel een standpunt, maar… er kan er maar één eerste worden. Dat hoeft, kijk maar naar het Nederlands elftal, niet altijd te maken hebben met tactiek of inzet. Toch is tweede of derde worden heel bijzonder. De vraag is meer, is men tweede geworden van een belangrijke competitie ( voetbal , hockey ed) of is dat van een sport zoals klootschieten!. Dus zeker in het Duitse voetbal wat ik hoog aanschrijf, is zeker de Vizemeister een mooie term, houden dus. Groet Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *