Merck-Stadion_15215370846_c938bcbed1_o

Het prachtige verhaal van Darmstadt 98: ”Opgeven is geen optie”

Darmstadt 98 promoveerde in drie seizoenen tijd van de 3. Bundesliga naar de Bundesliga. Dat is al bijzonder op zichzelf. Maar het verhaal achter deze prachtige prestatie is nog veel mooier. Het verhaal van Darmstadt is vooral het verhaal van een een elftal dat kracht haalde uit de dagelijkse strijd tegen kanker van een jonge fan. En het verhaal over de bijgelovigheid van Marco Sailor, de man met de baard. 

Marco Sailor zal niet snel worden herinnert om zijn weergaloze carriére. In 2008 begon hij bij VfR Aalen in de derde Bundesliga. Daar deed hij het prima en zo ging zijn prille loopbaan de lift in. Hij ging naar Greuther Führt en kwam daar in de tweede Bundesliga terecht. Maar daar ging het niet zo best met Sailor. Hij kwam in het tweede terecht en sindsdien speelde hij zijn wedstrijden vooral in de Regionalliga. Uiteindelijk kwam hij via Wehen Wiesbaden en Heidenheim terecht bij Darmstadt, op dat moment actief op het derde niveau. In zijn eerste jaar promoveerde de club naar de tweede Bundesliga. Op dat moment had niemand kunnen verzinnen dat Sailor en zijn club momenteel 14e zouden staan in de Bundesliga, maar toch is het zo.

4bc017ea-a4bd-11e5-a4f7-f80f41fc63ceWer rasiert, verliert

Op 1 november 2014 ,de dag dat Darmstadt besloot dat het richting de Bundesliga wilde, besloot Marco Sailor om zich niet meer te scheren. Zijn motto werd ”Wer rasiert, verliert.” Met andere woorden: wie zich scheert, zal verliezen. En op die manier veranderde de doorsnee voetballer in een van de meest opvallendste voetballers die we kennen. Het succes van Darmstadt hield namelijk niet op, en dus hield ook de baardgroei van Sailor niet op. Inmiddels heeft Sailor een baard van ruim twintig centimeter onder zijn kin hangen. Je komt het niet vaak tegen, een voetballer met een enorme baard. Maar Sailor lijkt zich er prima bij te voelen. “Ik heb er geen last van, en nog veel belangrijker: mijn vriendin ook niet.”

Zijn baard is inmiddels het handelsmerk geworden van Sailor. Je moet mensen dan ook niet vragen of ze die aanvaller van Darmstadt kennen, vaak gaat er dan geen lampje branden. Maar vraag je naar die enorme baard bij dat clubje in Duitsland, dan weet iedereen waar je het over hebt. Toch is niet iedereen te spreken over de gezichtsbeharing van Sailor. Vooral zijn moeder zou haar zoon graag weer eens gladgeschoren zien.

Zieke fan als inspiratiebron

Naast de Baard van Sailor zit er achter de promotie van Darmstadt nog een prachtig verhaal. De twintiger Johnny Heimes vecht namelijk al tien jaar tegen de vreselijke ziekte kanker. Johnny is woonachtig in Darmstadt en groot supporter van de club. Hij werd door zijn strijd uiteindelijk een rolmodel voor de selectie. “Zonder Johnny waren wij niet gepromoveerd”, sprak aanvoerder Aytac Sule zelfs.

De aanvoerder van Darmstadt spreekt in de Duitse media dan ook mooie woorden over de zieke fan. “In ons team heerst een enorm respect voor Johnny. We weten dat hij meer moet vechten dan wij allemaal bij elkaar. Natuurlijk kunnen we ons niet helemaal in hem verplaatsen, alleen wie zich in het thema ‘kanker’ verdiept weet dat het een dagelijkse strijd is. Een strijd die veel zwaarder is dan welke tegenstander dan ook. Wij moeten op het veld 90 minuten strijden, Johnny 24 uur per dag. Dat is de reden dat hij altijd in ons achterhoofd zit.”

Johnny zelf mocht bij de huldiging van de promotie zelfs het podium op, al was dat helemaal niet zijn bedoeling. “Ik ben erg blij dat ik een klein stukje heb mogen zijn in de prachtige puzzel die Darmstadt is. Ik wilde eigenlijk alleen even achter de schermen iedereen feliciteren bij de huldiging. Tot ik ineens het podium op gereden werd, en in een rolstoel is het moeilijk vluchten. Toen sprak Aytac Sule zulke mooie woorden over mij. En na die woorden zong het hele plein ”You’ll never walk alone” speciaal voor mij. Dat was heel emotioneel.”

Opgeven is geen optie

Dat Darmstadt wist te promoveren was een wonder. In de wedstrijden om promotie verloor het thuis namelijk met 1-3 van Arminia Bielefeld. In de uitwedstrijd met minstens twee doelpunten verschil winnen leek onmogelijk. Maar met de ziekte van Johnny in het achterhoofd volbracht het elftal het wonder. Er werd met 2-4 gewonnen in Bielefeld en promotie was een feit.

Darmstadt_98_football_club_new_logo_2015“We hadden thuis met 1-3 verloren en voordat we naar het stadion in Bielefeld reden kwam de trainer met speciale armbandjes aan. Het waren van die bandjes die je kan kopen in de strijd tegen kinderkanker. “Du musst kämpfen” stond daarop. “Er is nog niets verloren”, sprak hij daarbij. De trainer hield een toespraak. “We liggen twee doelpunten achter inderdaad, dat is ons probleem. De problemen die Johnny heeft, hebben wij niet eens een beetje. Dus wie denkt dat wij een probleem hebben, moet maar eens kijken naar dat bandje om zijn arm. En die moet maar eens denken aan Johnny.” Die woorden hebben ons enorm gemotiveerd. Volgens de trainer konden we Johnny niets mooiers schenken dan promotie. En daardoor kon iedereen net dat beetje extra geven in die wedstrijd”, aldus de aanvoerder.

Het verhaal van Darmstadt 98 is dus veel meer dan alleen het mooie verhaal van een club die twee keer achter elkaar weet te promoveren. Het verhaal van Darmstadt is vooral het verhaal van een groep mannen die weten hoe goed ze het hebben. Een groep die ook weet hoe pijnlijk het leven voor sommige mensen kan zijn. En dat maakt de promotie van Darmstadt nog mooier. Hoe de zieke Johnny de grootste inspiratiebron werd van een elftal met goed betaalde profs. Dat geldt ook voor de baard van Darmstadt Marco Sailor. Op zijn arm staat de tekst ”Du musst kämpfen. Es ist noch nichts verloren”. Precies de tekst die op de bandjes staat “Je moet vechten. Er is nog niets verloren.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *