Leroy_Sane_MSV-Schalke-5709

Een kunstenaar op de voetbalvelden

Hij is het allergrootste talent van Duitsland. Hij scoorde bij zijn Champions League debuut in Madrid tegen het grote Real. Mede dankzij hem won zijn club Schalke 04 die dag zelfs in Spanje. Hij werd direct al vergeleken met Cristiano Ronaldo, maar deze speler is eigenlijk met niemand te vergelijken. Dit talent is een kunstenaar op het voetbalveld, een baltovenaar van de bovenste categorie. Het grootste talent van Duitsland is natuurlijk Leroy Sané van Schalke 04.

Leroy_Sane_S04_2015-1#1 Leroy Sané

  • Club: Schalke 04
  • Leeftijd: 20 jaar
  • Wedstrijden: 46
  • Doelpunten: 10
  • Transferwaarde: 18 miljoen

Zoon van Afrikaans voorvechter in strijd tegen discriminatie

De vader van Leroy Sané, Souleymane, was ook profvoetballer in de Bundesliga. Hij speelde voor SG Wattenscheid 09, de club waar ook zijn zoon de eerste stapjes op het voetbalveld zette.

Souleymane Sané promoveerde in 1990 met Wattenscheid naar de Bundesliga. Dat was volgens veel mensen een regelrechte schande. Die club hoorde niet thuis in de hoogste klasse. Ze speelde in een afgrijselijk stadion, in wellicht nog afgrijselijkere shirts. En dan hadden ze ook nog die wilde donkere spits uit Afrika.

Die wilde spits was dus Souleymane Sané. Tijdens een bekerwedstrijd tegen HSV aan het begin van de jaren negentig werd hij het mikpunt van discriminatie. Sané kopte drie minuten voor tijd de winnende binnen en toen begonnen de oerwoud geluiden. De Afrikaanse spits maakte een standpunt door recht voor de neus van het racistische publiek er een Afrikaans dansje uit te gooien. Dat deed hij tussen de vele sinaasappels en bananen in, die hem werden toegeworpen.

Die actie van Sané was voor de Duitse voetbalbond reden om een campagne te starten tegen discriminatie in de voetballerij. Wat op dat moment een serieus probleem was in het Duitse voetbal. Mede door Souleymane Sané werden donkere voetballers steeds meer geaccepteerd in Duitsland. Uiteindelijk trouwde de Afrikaan een Duitse vrouw en kreeg hij drie kinderen. Alle drie die kinderen vinden we overigens op dit moment terug in het profvoetbal. De bekendste van die drie is Leroy Sané. Het donkere wonderkind wordt in heel Duitsland bejubeld, mede door de acties van zijn vader in de jaren negentig.

Estadio Santiago Bernabéu op de banken voor wonderkind

De in Essen geboren Leroy Sané begon met voetballen bij SG Wattenscheid 09 in 2001. Na vier jaar maakte hij de overstap naar zijn huidige club Schalke 04. Tussendoor speelde de nu 20-jarige Duitser ook nog drie jaar in de jeugdopleiding van Bayer Leverkusen. Dat was tussen 2008 en 2011. Uiteindelijk keerde hij toch weer terug naar zijn huidige club. En daar zal Sané absoLeroy_Sane_MSV-Schalke-5932luut geen spijt van hebben gekregen.

Op twintig april 2014 maakte de buitenspeler zijn debuut in de hoofdmacht bij de ploeg uit Gelsenkirchen. Hij viel vlak voor tijd in voor de nummer twee uit deze talentenlijst, Max Meyer. Dat Sané goed kon voetballen kon op dat moment iedereen direct zien. Maar zijn grote doorbraak zou volgen op 10 maart 2015. Uitgerekend in de Champions League tegen Real Madrid in het Estadio Santiago Bernabéu.

Na een half uur spelen kwam Sané het veld in vanwege een blessure bij Eric Maxim Choupo-Moting. Als invaller maakte de jonge Duitser een geweldige indruk, en maakte hij ook nog eens een geweldig doelpunt. Na afloop van die wedstrijd raakte de mensen maar niet uitgepraat over de brutale invalbeurt van Sané op het allerhoogste niveau.

Sané bleek gelukkig geen eendagsvlieg te zijn. Ook na die wedstrijd in Madrid bleef de aanvaller, die ook op het middenveld uit de voeten kan, zich ontwikkelen. Vanaf het huidige seizoen is Leroy Sané niet meer weg te denken uit de basiself van Schalke. Alle 22 wedstrijden kwam hij in actie en hij schoot vijf keer raak. Maar wat Sané vooral doet is mensen laten genieten van zijn prachtige manier van voetballen.

Leroy Sané, een kunstenaar op noppen

De 20-jarige Leroy Sané laat voetbal de meest simpele sport ter wereld lijken. Hij speelt tegenstanders door de benen alsof het niets voorstelt. Hij doet dingen met een bal waar de normale sterveling niet eens aan begint. Leroy Sané is bijzonder. Hij lijkt zich met de bal aan de voet als een vis in het water te voelen. Zelden raakt hij in paniek wanneer de bal bij hem is. Daarnaast heeft hij een hele fijne stijl om naar te kijken. Het is zo stijlvol, dat het eerder naar kunst neigt dan naar voetbal. Sané danst over de Duitse velden en zijn optredens zijn regelmatig om van te watertanden. Sané is de reden om een kaartje te kopen voor Schalke, omdat je het eens gezien moet hebben.

De geruchten gaan nu dan ook al dat clubs als Manchester City meer dan 50 miljoen euro over hebben voor de jongeling. Het zou voor het Duitse voetbal zonde zijn als deze jongen al zo vroeg zou vertrekken. Maar zelfs dan denk ik dat Duitsland heel veel plezier gaat beleven aan deze speler. Het zou me ook verbazen als bondscoach Joachim Löw deze jongen niet mee gaat nemen naar Frankrijk. Een directe basisspeler zal hij niet zijn bij het Duitse elftal, maar hij heeft bewezen op het hoogste niveau te kunnen uitblinken. Sané zou zomaar eens de grote verrassing van het EK in Frankrijk kunnen worden. Sané zou überhaupt zomaar is de grote ster van het voetbal kunnen worden. Ook Messi en Cristiano Ronaldo hebben opvolgers nodig. De kans dat Leroy Sané die vacature kan invullen lijkt met de dag groter te worden.

Geniet hieronder van de kunstenaar op noppen: Leroy Sané

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *