640px-Dynamo_Dresden_kblock

De schoonheid van het degraderen

Binnen een aantal jaren van Europees voetbal, naar de 3.Bundesliga of zelfs lager. Een drama natuurlijk voor clubs die het hebben meegemaakt. Maar het heeft ergens ook zijn charme. Er liggen juist bij dat soort clubs soms mooie verhalen. Supporters die ondanks alle ellende toch weer wekelijks op de tribunes zitten. Die alles hebben meegemaakt. Van winnen tegen het grote Bayern München tot nederlagen tegen SG Wattenscheid 09. In Nederland is het (nog) onmogelijk om zo ver af te glijden. In Duitsland kun je binnen vier jaar van de Bundesliga richting de amateurs gaan, dat is toch prachtig?

Beloftenteams horen er gewoon bij

In Nederland klagen supporters in de Jupiler League continu over de toetreding van drie beloftenteams, namelijk Jong PSV, Jong Ajax en Jong FC Twente. Daarvan zijn de Tukkers inmiddels alweer weg uit onze eerste divisie. En toch hoor en zie je fans iedere week protesteren. In Duitsland is het heel anders. Daar horen beloftenteams er gewoon bij. Die kunnen net als iedereen ook promoveren en degraderen. Ik begrijp overigens de protesten tegen beloftenteams in ons land wel. Op die wedstrijden komt over het algemeen niemand af, zonde als je het mij vraagt. Ajax en PSV zijn namelijk clubs met een grote supporterskern en zij zouden er een feest van kunnen maken in de Jupiler League.

Bij de beloften in Duitsland komen gelukkig meer mensen kijken. En de sfeer is dan soms zelfs geweldig te noemen. Zo spelen de beloften van Borussia Dortmund en Schalke 04 inmiddels in de Regionalliga. Dortmund kwam vorig seizoen nog uit in de 3.Bundesliga, maar kon degradatie niet voorkomen. Toch was de sfeer daar bij veel wedstrijden op en top. Op internet kun je daar prachtige beelden van vinden, zoals onderstaande video van de fans van Borussia Dortmund II:

Momenteel komen de meeste beloftenteams uit in de Regionalliga. Op drie ploegen na. De beloften van FSV Mainz, VfB Stuttgart en Werder Bremen spelen in de 3.Bundesliga. Al hebben Stuttgart en Bremen het erg zwaar, en ligt degradatie op de loer.

Prachtig verleden kan lijden tot een pijnlijk heden

Naast de beloftenteams kom je ook veel bekende clubs tegen als je eens gaat kijken naar de lagere divisies in Duitsland. Zo speelt Rot-Weiss Essen,de winnaar van de DFB-Pokal in 1994, nu op het vierde niveau. Of wat te denken van Alemania Aachen. In 2007 gedegradeerd uit de Bundesliga, tegenwoordig komen ze net als Essen uit in de Regionalliga. Beide beschikken ze wel over een prachtige stadion. Zo kunnen er in Aachen bijna 33.000 duizend man in, en in Essen 20.000. Moet je eens nagaan dat Spakenburg in het Philips Stadion zou spelen.

oIn de 3.Bundesliga kom je ook een aantal pareltjes van clubs tegen. Zo won de huidige nummer vijf, 1. FC Magdenburg, maar liefst zeven keer de beker in de toenmalig DDR, werd het drie keer kampioen en won het in 1974 zelfs de Europacup II. Of Hansa Rostock dat acht jaar geleden nog uitkwam in de Bundesliga. Momenteel staan zij onder de degradatiestreep in de 3.Bundesliga, maar nog wel altijd spelend in een stadion waar 30.000 mensen in kunnen. Nog een voorbeeld is Dynamo Dresden, een grootmacht in de vroegere DDR. Van 1953 tot 1990 werd die club zelfs acht keer kampioen. En in 1991 kwamen ze zelfs nog uit op het hoogste Europees Niveau. Tegenwoordig spelen ze tegen de Würzburger Kickers en SG Sonnenhof Grossaspach.

Ook Dynamo Dresden is dus zo’n club die gigantisch is afgegleden, maar nog altijd een enorm fanatieke aanhang heeft. Een bezoekje aan Dresden is dan ook absoluut de moeite waard. Je komt niet vaak clubs tegen die zo laag spelen, maar waar de sfeer zo indrukwekkend is. Ook dat geeft de charme van de degradaties weer. Overigens mogen ze in Dresden weer dromen van betere tijden. De ploeg gaat zorgeloos aan kop in de 3.Bundesliga en lijkt promotie naar de 2.Bundesliga nauwelijks meer te kunnen missen.

En zo zijn er nog meer van dit soort prachtige clubs te vinden met een prachtige traditie, waarvan je soms niet eens meer weet dat ze nog bestaan. Ze verdwijnen door degradaties bij veel mensen uit het oog. Terwijl er bij dat soort clubs juist een prachtige sfeer kan zijn. De supporters die komen zijn echte fans, die van hun club houden. Niet alleen fans die komen als er wat te vieren valt of wanneer het goed gaat. Juist dat kan de sfeer zo fantastisch maken. Durf dus af en toe ook eens naar onder te kijken. Voor een leuke voetbaldag hoef je niet per se naar Bayern München of Borussia Dortmund. Als je naar beneden kijkt is er nog zoveel moois te zien in Duitsland.

Het voordeel van degraderen is dat je ook kunt promoveren

Merck-Stadion_15051627379_679e924c45_o

Stadion Darmstadt 98

Prachtige clubs die afglijden dat kan soms erg pijnlijk zijn. Maar het kan ook iets moois opleveren. Zo zijn er ook altijd wel weer clubs die uit het niets omhoog klimmen. Zo kan het gebeuren dat er ploegen in de Regionalliga in een prachtig nieuw stadion spelen, maar het kan ook andersom. Zo speelt Darmstadt 98 bijvoorbeeld met een vervallen stadion waar 17.000 man in passen in, in de Bundesliga.

Darmstadt 98 is dan ook zo’n prachtig verhaal maar dan omgekeerd. Darmstadt vierde slechts vijf jaar geleden nog feest nadat ze promoveerde naar de 3.Bundesliga. Drie jaar later mocht de vlag wéér uit toen de ploeg naar de 2.Bundesliga ging. En vorig seizoen klommen ze zelfs naar het hoogste niveau. Dat zoiets kan is toch geweldig! Ik haal nogmaals het voorbeeld aan van Spakenburg. Het is niet helemaal te vergelijken, maar stel je toch eens voor dat Spakenburg opeens de Eredivisie binnen valt. Wij kunnen het ons in Nederland niet voorstellen, maar in Duitsland kan het gewoon.

Ook FC Ingolstadt 04 is een mooi verhaal. Die club ontstond in 2004 na een fusie tussen ESV Ingolstadt en MTV Ingolstadt. De ploeg kwam na de fusie uit in de Bayernliga, het hoogste amateurniveau. In 2006 promoveerde Ingolstadt naar de Regionalliga. In niks leek het er op dat de ploeg nu keurig in de middenmoot zou staan van de Bundesliga, toch is het zo! In 2010 kwam de club in de 2.Bundesliga terecht. Daar werden ze achtereenvolgend 14e, 12e, 13e en 10e. Een prima ploegje die leuk meedraaiden op het tweede niveau dus. Dat was al razend knap. Maar opeens was daar vorig seizoen het kampioenschap. En zo komt FC Ingolstadt 04 tegenwoordig uit in de Bundesliga, en daar doen ze het erg goed.

Zoveel pareltjes, zo dichtbij

Naast deze voorbeelden is er bij onze buren nog zoveel meer te ontdekken. Zoveel clubs zijn de moeite om eens een kijkje te gaan nemen. In Engeland vinden we het allemaal prachtig, hoe grote clubs afglijden en kleine clubs boven komen drijven. In Duitsland besteden we er nauwelijks aandacht aan, terwijl het daar minstens net zo prachtig is. Wat ik nu heb benoemd is slechts een peulenschil bij wat er allemaal te zien en te beleven valt.

Voor het grandioze voetbal moet je in de Bundesliga zijn. Maar voor een prachtige dag een een schitterende beleving, kun je best eens naar de 2.Bundesliga of de 3.Bundesliga. En natuurlijk zit het stadion bij lang niet alles clubs altijd vol. Maar de passie die de fans hebben maakt heel veel goed. Duitsers weten vaak wel wat sfeer maken is, en de beleving is heel anders dan die in Nederland. Op een regenachtige dag naar FC Emmen tegen FC Oss is voor niemand leuk. Op een regenachtige dag naar Dynamo Dresden tegen Würzburger Kickers is een feest, probeer het eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *