8247357713_33c38d8fb1_o

Top 10 Bundesliga-talenten | #6 Julian Weigl

Ook op nummer zes staat een Duitser. Deze 20-jarige middenvelder is misschien wel de grootste verrassing van het huidige Bundesliga-seizoen. Borussia Dortmund haalde dit talent voor de toekomst, maar hij zou al direct een vaste waarde worden in het elfta1024px-Borussia_Dortmund_logo.svgl van trainer Thomas Tuchel. We hebben het natuurlijk over Julian Weigl.

#6 Julian Weigl

  • Club: Borussia Dortmund
  • Leeftijd: 20 jaar
  • Positie: Defensieve middenvelder
  • Bundesliga-wedstrijden: 21
  • Wedstrijden DFB-Pokal: 4
  • Europese wedstrijden: 11
  • Doelpunten: 0
  • Transferwaarde: 9 miljoen

 

Van banneling tot basiskracht 

Julian Weigl speelt pas sinds dit seizoen bij Borussia Dortmund. Daarvoor kwam hij drie jaar uit voor 1860 München. Bij die club zag de Nederlandse trainer Ricardo Muniz het al snel zitten in de middenvelder. Op 18-jarige leeftijd werd Weigl zelfs aanvoerder van de ploeg. Al zou dat niet heel erg lang duren. Al na twee wedstrijden werd de band afgepakt en werd hij terug gezet naar het tweede elftal. Reden hiervoor was een uit de hand gelopen stapavond. Tussen Muniz en Weigl zou het niet meer goed komen. Maar met Weigl zelf gelukkig wel.

Nadat de Nederlander was ontslagen knokte Weigl zich weer terug in het elftal. Dat deed hij zo goed dat afgelopen zomer Borussia Dortmund op de stoep stond in München. Voor een relatief laag bedrag kon Dortmund de middenvelder overnemen. Op het eerste oog leek de transfer er één voor de toekomst. Naast Weigl kwam namelijk ook Gonzalo Castro naar Dortmund. En met Nuri Sahin, Ilkay Gündogan en Sven Bender leek Dortmund al voldoende opties te hebben op de positie van Weigl.

Toch mocht Weigl wegens onder andere een aantal blessures zijn minuten maken in het begin van dit seizoen. Maar ook toen iedereen weer fit was bleef de jonge middenvelder in het elftal. Weigl werd met zijn spel zelfs een belangrijke speler in het elftal.

Ook Guardiola onder de indruk 

In Duitsland was Weigl nog niet heel erg bekend. Ook Pep Guardiola had nog nooit van de naam Julian Weigl gehoord. Maar de trainer van Bayern München raakte dit jaar wel snel onder de indruk. “Hij speelt in de toekomst voor de Duitse nationale ploeg, let maar op”, sprak Guardiola. Het huidige succes van Dortmund ligt volgens de Spaanse coach dan ook niet alleen aan spelers als Marco Reus en Aubameyang, maar net zozeer aan Julian Weigl.

Weigl doet niet aan balverlies

Julian Weigl is een speler die de bal eigenlijk altijd aan de goede kleur geeft. Balverlies is dan ook vaak uitgesloten. Je hoeft van de middenvelder geen hoogstandjes te verwachten zoals je die vaak bij Marco Reus ziet. Nee, Weigl houdt het spel vaak simpel. Hij onderschept veel ballen en levert ze vervolgens zo snel mogelijk weer in bij een teamgenoot.

Het is dan ook niet zo vreemd dat Weigl nog niet tot scoren kwam. Zowel in de 2.Bundesliga voor 1860 München, als voor Borussia Dortmund lukte dat nog niet. Maar daar ligt ook niet de kracht van Weigl. Zijn kracht zit hem vooral in de balans te houden op het middenveld. Samen met de creatieve Gündogan vormt Weigl het perfecte middenveld.

Als de 20-jarige Duitser zich zo blijft ontwikkelen is het ook slechts een kwestie van tijd voordat hij opgeroepen wordt voor het nationale elftal. Weigl speelde eerder al voor Duitsland onder 19, onder 20 en onder 21. Het zou me zelfs niets verbazen als Weigl met Die Mannschaft meegaat naar Frankrijk voor het EK komende zomer.

Morgen dringen we de top 5 alweer binnen in de talenten top 10. Dan gaat het om een 20-jarige Duitse verdediger die afgelopen zomer de club waar hij opgroeide inruilde voor een ploeg die jaarlijks uitkomt in de Champions League. Over wie we het hebben zien jullie morgen.

Bekijk hieronder nog wat beelden van de nummer zes in de lijst: Julian Weigl.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *