football-673206_1920

Fussball moet betaalbaar zijn voor iedereen

Voor de meeste , zo niet iedereen, zal de Duitse rapper M.I.K.I een totaal onbekende zijn. Maar hij heeft wel een tekst geschreven waarin iedere voetballiefhebber zich kan vinden: Fussball muss bezahlbar sein. Oftewel, voetbal moet betaalbaar zijn. En met de woekerprijzen van tegenwoordig is het nog maar de vraag hoelang het gaat duren voordat voetbal een elite sport is geworden. De gewone man kan het nu al bijna niet meer bijbenen, laat staan over een paar jaar. 

“Ik wil alleen maar in het stadion mijn club vooruit schreeuwen, maar langzamerhand moet ik daar blijkbaar rijk voor zijn.”

In het lied van de rapper komt alles naar boven wat voetbalsupporters moeten doorstaan. Mensen die de hele week zich een slag in de rondte werken om een wedstrijd van hun club te kunnen bezoeken. ”Ich will einfach ins Stadion, für mein Verein schrein, doch anscheinend muss ich dafür langsam reich sein”, is een citaat uit de tekst van het lied. En het klopt ook. Het enige wat je wil is in het weekend je club naar voren schreeuwen, maar je moet er langzamerhand rijk voor zijn.

Fans van Borussia Dortmund betaalde voor de uitwedstrijd tegen VfB Stuttgart 75 euro voor een kaartje. En zo zijn er nog honderden voorbeelden. Ook toeslagen op topwedstrijden zijn te gek voor woorden. Maar clubs kunnen het simpelweg doen, omdat mensen toch wel blijven komen. Wanneer jij niet gaat, staat er binnen no-time een ander voor je klaar die maar wat graag wel gaat. Alleen op die manier zal de sfeer uit de stadions verdwijnen. Je moet het je namelijk maar eens voorstellen. Een stadion vol met rijke zakenlui. Zou dat goed zijn voor het voetbal?

“Twintig euro toeslag voor een topwedstrijd is niet veel, nee niet voor miljonairs.”

M.I.K.I weigert nog om toeslagen te betalen voor de topwedstrijden. En gelijk heeft ie in mijn ogen. Hij zegt in zijn rap dat twintig euro toeslag voor een topwedstrijd inderdaad niet voor is voor miljonairs. Maar wel voor mensen waarvan het banksaldo soms niet verder dan drie cijfers reikt. En zo is het maar net. Voor iemand met tonnen op de bank is dat tientje meer of minder niet zo van belang. Maar voor een student met 300 euro op de bank kan dat tientje net het verschil tussen ja en nee zijn. Dat zouden de mensen die clubs leiden ook eens moeten inzien. Maar dat doen ze niet, het stadion zit toch wel vol.

En dan heb je nog de handelaren op de zwarte markt. Die mensen mogen van M.I.K.I en van mijzelf zo snel mogelijk de hoogste boom in. Dat zijn ratten die het voor de gewone supporter verzieken. Zij kopen kaartjes op om ze vervolgens op een illegale manier voor het zesvoudige weer door te verkopen. En het ergste is dat zulke mensen dat ongestraft kunnen doen. De gewone man met de gewone bankrekening is daarvan weer de dupe. Die kan geen kaartje meer kopen via de officiële manier en via de zwarte markt is het niet te betalen. Dus zelfs als je het wel kan betalen zeg dan alsjeblieft ‘nee’ tegen deze handelaren. Voetbal is een volkssport en voetbal is voor iedereen.

FUSSBALL MUSS BEZAHLBAR SEIN!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *