2012-13_Europa_League_final_-_Chelsea_FC_vs._SL_Benfica,_Amsterdam_ArenA,_kick-off

Zonder respect geen voetbal was het toch?

Het heeft weinig met het Duitse voetbal te maken, maar soms zijn andere dingen belangrijker. Een aantal jaar geleden werd in het Nederlandse voetbal een dieptepunt bereikt. Grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd door een groepje idioten doodgetrapt omdat hij zijn vlag niet op de manier in de lucht stak zoals gewenst. Nederland sprak er schande van en er moest een duidelijk statement gemaakt worden. Tijdens de wedstrijden in het betaalde voetbal stonden we dan ook allemaal braaf met een bordje in de handen waarop ”zonder respect geen voetbal” stond. We hebben het twee weken volgehouden om normaal te doen, maar we zijn ondertussen weer helemaal terug bij af.

De idioot die afgelopen zondag tijdens Ajax-Feyenoord met een zwarte opblaaspop naar het stadion kwam, zal ook dat bordje hebben vastgehouden. Waarschijnlijk sprak diezelfde persoon (als je zo iemand een persoon mag noemen) er twee weken eerder nog schande van toen Ajax-middenvelder Bazoer oerwoudgeluiden aan zijn adres kreeg. Nadenken zal dus nooit het sterkste vak geweest zijn van deze jongen. Je stapt zondagochtend uit je bed, je pakt een opblaaspop, je trekt hem een shirtje met de naam Vermeer aan, en je hangt een strop om zijn nek. Op één van deze momenten moet je dan toch gaan denken. Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?

Dat was nu niet het geval. Hij ging er mee naar het stadion en hing ”Vermeer” aan zijn nek over de tweede ring. Misschien moeten we er geen aandacht aan besteden. Zulke mensen zijn immers de tijd en moeite niet waard. Maar ergens moet ook een grens getrokken worden. Bij Ajax-Feyenoord was het een extreem geval. Alleen helaas is het wekelijkse kost. Bij Schalke-Wolfsburg kwamen zo’n 40.000 mensen er op hetzelfde moment achter dat de moeder van Julian Draxler een vrouw van lichte zeden was. En die roddel moet zo snel mogelijk de wereld in, dus sta je met 40.000 volwassen mensen te roepen ”Julian, je bent een hoerenzoon.” Op diezelfde dag kwam aan het licht dat de moeders van Draxler, Kuyt en Vermeer ook nog eens collega’s bleken te zijn. En zo worden er elke week wel spelers verrot gescholden omdat ze van werkgever zijn overgestapt.

Als je bij Sony werkt en je stapt over naar Philips, omdat je daar meer geld krijgt of je beter denkt te ontwikkelen. Ben je dan ook een hoerenzoon? Waarschijnlijk geeft iedereen je dan groot gelijk. Nu is de voetbalwereld een wereldje apart. En spelers weten ook echt wel dat ze bij bepaalde overstappen niet meer heel geliefd zullen zijn. Toch vind ik het in het geval van Vermeer anders. Hij werd door Ajax op de bank gezet. Mocht vertrekken, en Feyenoord kwam. Ik snap Vermeer wel. Een zelfde situatie als Juan Mata kende bij Chelsea. Hij ging naar directe concurrent Manchester United, en laten die afgelopen zondag nou ook tegen elkaar gespeeld hebben. Mata stapte onder luid applaus van het veld. Zijn moeder werd met rust gelaten, en iedereen was blij. Het kan dus wel! Nu weet ik ook wel dat de verhoudingen tussen Ajax en Feyenoord wat scherper liggen dan bij Chelsea en United. Maar we blijven allemaal mensen. Kenneth Vermeer stapt over van club, nou en? Het blijft een man, met vrouw en kinderen. Laat die man met rust.

Ik weet ook dat het weinig uit zal halen. Er zullen altijd overal op de wereld hersenloze idioten zijn met een denkvermogen van een stoeptegel. Die denken dat een club alles in het leven is. Maar toch hoop ik dat deze idioten het spelletje nooit zullen verpesten. Moet je bijvoorbeeld Ajax een wedstrijd zonder publiek laten spelen omdat een groepje het verpest voor 50.000 man? Dan zouden we de sport kapot maken, en de winst geven aan de werkelijke apen in de samenleving. Al vind ik dat je de apen nog tekort doet als je ze vergelijkt met het volk waarover ik het nu heb. Ga naar het voetbal zoals je dat het liefst doet. Met vrienden, met je gezin, of lekker alleen. Geniet van het spel, drink gezellig wat en maak er een leuke dag van. Laat die jongens op het veld hun werk doen. En nogmaals, je hoeft niet blij te zijn als je favoriete speler overstapt naar de concurrent. Maar denk ook even bij jezelf hoe jij het zou vinden als je over straat loopt en iedere voorbijganger noemt je een hoerenzoon. Dat doet iets met een mens, en voetballers zijn ook mensen. Heb daar respect voor en gedraag je in en rondom een stadion!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *