OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Duitsland, waar bier, voetbal en gezelligheid nog samen gaan

Naar een voetbalwedstrijd gaan in Nederland is tegenwoordig moeilijker dan de tweede kamer binnendringen in Den Haag. Zeker als je een wedstrijd wil bezoeken als fan van de uitspelende partij. Met heel erg veel geluk mag je nog wel met de eigen auto afreizen, maar dan heb je wel echt heel veel geluk. En daar zitten dan vaak ook haken en ogen aan. Wat gaan drinken in de stad waar je club speelt is er niet bij namelijk. Je moet dan ergens op een van te voren afgesproken tijdstip je kaartje omwisselen. Zodat men er zeker van is dat je niet de boef gaat uithangen in het centrum.

Maar meestal heb je zelfs dat geluk niet. En dan komt het vreselijke woord combi om de hoek kijken. Dan stap je veel te vroeg in een verplichte bus of trein. Daarmee wordt je getransporteerd naar het stadion van de ”vijand”. Je mag god op je blote knieën nog bedanken dat je wel door de ruiten naar buiten mag gluren. Vervolgens stop je precies voor het stadion. Je moet uitstappen en ze duwen je regelrecht het uitvak in.

Na de wedstrijd moet je dan vaak nog een uur blijven zitten. Want stel je voor dat je ook maar op wat voor manier dan ook in contact komt met andere medemensen die voor een andere club zijn. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Want wat niet veel mensen weten, is dat in iedere Nederlandse supporter een beest schuilgaat. Athans zo denken de gemeentes vaak. En in sommige gevallen hebben ze nog gelijk ook. Als je supporters van Ajax en Feyenoord los laat lopen tijdens een Klassieker, kun je de klok erop gelijk zetten dat ziekenhuizen dikke winst gaan maken. En dat geldt voor meer clubs in Nederland natuurlijk.

Maar in 99 procent van de gevallen is de combi zwaar overbodig. Alleen zullen we die combi in Nederland nooit meer zien verdwijnen. En dat is precies waar ik naartoe wil. Er is namelijk een land, niet ver van Nederland vandaan. Waar ze het woord combi alleen maar kennen als het gaat om een broodje kebab met of zonder cola en friet. Zonder heb je geen combi, met heb je een combi. En die is niet eens verplicht. Dat mag je gewoon zelf kiezen, of je die cola en die friet wil. Het klinkt nu als een slecht sprookjesboek. Dat bestaat toch helemaal niet meer, dat mensen gezellig door elkaar heen kunnen lopen zonder wakker te worden in een ziekenhuis.

Maar het bestaat echt. Dat land heet namelijk Duitsland. Daar kun je met je eigen auto naar een wedstrijd. Of met de fiets, helikopter, trein, vliegtuig, boot. Hoe je zelf wil gaan, zo ga je. Ook als uit-supporter ga je dan al lekker vroeg uit de veren. Je gooit een krat bier achter in de auto. Je kiest een sukkel uit die zo stom is om jullie nuchter te gaan vervoeren die dag. De zogenaamde ‘Bob’. En je zet het op een zuipen.

Eenmaal in de stad van de tegenstander, wat in Nederland dus de vijand zou zijn, ga je het centrum in. Je kiest een kroegje uit. Het liefst een kroeg met zoveel mogelijk supporters van de thuisploeg. Je wil natuurlijk wel lekker elkaar kunnen afzeiken onder het genot van een biertje. Je maakt de ene na de andere grap, je maakt elkaar belachelijk en uiteindelijk loop je samen naar het stadion. Daar duik je met zijn alle nog even de biergarten in, want van dat lopen krijg je dorst. Je zegt nog een aantal keer dat het team van je tegenstander er geen reet van kan en je zoekt je plek in het stadion op.

Na de wedstrijd ga je of vol zelfvertrouwen terug naar de biergarten om de overwinning te vieren. Of je gaat erheen om uitgelachen te worden. Maar je gaat er heen. En het wordt gezellig. Ook als je verloren hebt. Want voetbal is een passie, voetbal is een strijd en Rinus Michels noemde voetbal zelfs oorlog. En voetbal is ook oorlog, maar wel eentje die na 90 minuten overgaat in vrede. En dat is nou precies wat voetbal zo mooi maakt. Ging iedereen maar zo met elkaar om, als dat ze in Duitsland rondom een voetbalwedstrijd doen. Elkaar pesten, een andere mening hebben, ruzie maken met elkaar. Maar uiteindelijk hand in hand de biergarten uitlopen en de dag erna wakker worden met mooie herinneringen en hoofdpijn van het bier. En niet van de klappen die je hebt opgelopen omdat je voor de andere club was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *