Muller,_Beckenbauer_en_trainer_Schon_1974

Gerd Müller, meer dan de beul van 1974

768px-BOMBERGERDMUELLEROp 3 november 1945 werd in Nördlingen, West-Duitsland een jongen met de naam Gerhard Müller geboren. Wat niemand toen nog kon weten was dat Gerhard, beter bekend als Gerd, uit zou groeien tot een legende. Zelfs vandaag de dag nog weet iedere voetballiefhebber over wie je het hebt als je de naam “Der Bomber” laat vallen. Al zullen veel Nederlanders Müller niet zien als de legende die hij is, maar als de beul die in 1974 de winnende treffer voor West-Duitsland achter doelman Jan Jongbloed schoot. En daarmee werd West-Duitsland wereldkampioen ten koste van Nederland. Maar Gerd Müller is veel meer dan alleen de beul van 1974.

Topscorer van beroep

Der Bomber begon zijn loopbaan in zijn geboorteplaats Nördlingen, bij de TSV 1861. Daar kwam hij als 15-jarig jongetje terecht in de jeugdopleiding. Al na drie jaar zou Müller zijn debuut maken voor de hoofdmacht van Nördlingen. Erg lang zou hij daar overigens niet spelen. De 18-jarige spits liet in zijn debuutseizoen namelijk al zien dat hij een neusje voor de goal had. In de 33 wedstrijden die hij zou spelen voor TSV 1861, wist hij maar liefst 46 keer het net te vinden. Een onwaarschijnlijk aantal, maar voor Müller was dat slechts het begin.

De scoringsdrift van de jonge spits was niet onopgemerkt gebleven in Duitsland. Al na één seizoen liet Müller Nördlingen achter zich en vertrok naar München om daar te gaan spelen voor het grote Bayern München. Bij die club zou hij uitgroeien tot een icoon. Müller speelde vijftien jaar voor de club uit Zuid-Duitsland. Iets wat we ons in het hedendaagse voetbal absoluut niet meer voor kunnen stellen. In die vijftien jaar kwam hij tot 453 wedstrijden waarin hij 398(!!) doelpunten zou maken. In 1979 vond Der Bomber het mooi geweest in Duitsland en vertrok hij ,net als andere grootheden van die tijd, naar Amerika. Müller ging spelen voor de Fort Lauderdale Strikers. Daar speelde hij in twee jaar tijd 71 wedstrijden, waarin hij 38 doelpunten zou maken. Daarna vond Der Bomber het mooi geweest en besloot hij zijn voetbalschoenen op te bergen.

In totaal kwam Gerd Müller tot 555 wedstrijden in clubverband en daarin stond zijn naam 487 keer op het scorebord. Daarmee mogen we met recht spreken over een van de beste spitsen aller tijden.

Een volle prijzenkast

Wolfgang_Overath,_Gerd_Muller_1974Naast alleen doelpunten maken vulde Müller ook graag zijn prijzenkast. Met Bayern München werd hij één keer kampioen in de Regionalliga-Süd en vier keer in de Bundesliga. Daarnaast won hij vier keer de DFB-Pokal, drie keer de Europacup 1, één keer de Europacup 2 en één keer het wereldkampioenschap voor clubteams. Maar Müller won niet alleen veel prijzen met Bayern. Zo werd hij in 1972 Europees kampioen met West-Duitsland en in 1974 zelfs wereldkampioen.

Naast prijzen met Bayern München en West-Duitsland mocht Müller zijn prijzenkast verder vullen met veel individuele prijzen. In 1967 en 1969 werd hij uitgeroepen tot Duits voetballer van het jaar. En in 1970 zelfs tot Europees voetballer van het jaar. Maar naast die onderscheidingen was Müller ook verzamelaar van topscorerstitels. Die won hij maar liefst vijftien. Zeven keer werd hij topscorer van de Bundesliga, vier keer van de Europacup 1 en twee keer zelfs topscorer van Europa. En dan was hij ook nog topscorer op het gewonnen EK in 1972 en het WK in 1974. Een lijstje om van te watertanden.

Naast deze prijzen heeft Müller ook nog altijd een bijzonder record in handen. Nooit wist iemand meer doelpunten te maken dan hij in één Bundesliga-seizoen. In het seizoen 1971/72 scoorde Der Bomber er namelijk 40. Of dat ooit nog overtroffen wordt is de vraag. Al ligt Dortmund spits Pierre-Emerick Aubameyang momenteel wel voor op het schema van Müller. Al is dat meer spelers ooit overkomen, maar niemand wist het vol te houden tot nu toe.

West-Duitsland

Naast zijn clubloopbaan speelde Müller dus ook interlandvoetbal voor West-Duitsland. Van 1966 tot 1974 kwam hij uit voor zijn land, of in ieder geval voor een deel van zijn land. In het wit van West-Duitsland kwam Der Bomber tot het absurde aantal van 68 doelpunten in slechts 62 wedstrijden. Mede of juist vooral door zijn doelpunten mocht West-Duitsland zichzelf dan ook zowel Europees als Wereldkampioen noemen.

Dat laatste zal in Nederland niet snel vergeten worden. In 1974 speelde hij Nederlands elftal een geweldig WK. In de eerste groepsfase versloeg de ploeg van Rinus Michels Uruguay en Bulgarije en speelde het gelijk tegen Zweden. Daarmee had het zichzelf als eerste geplaatst voor de tweede groepsfase. Daarin was het te sterk voor Brazilië, Argentinië en de DDR. En dus was Nederland geplaatst voor de finale in het München waar Gerd Müller furore maakte.

En de tegenstander was uitgerekend het West-Duitsland van Der Bomber. Nederland kwam nog wel op voorsprong in de tweede minuut door een penalty van Johan Neeskens. Maar het dreamteam met onder meer Johan Cruijf en Willem van Hanegem moest het uiteindelijk toch afleggen tegen de Duitsers. Nadat Paul Breitner er in de 25e minuut 1-1 van had gemaakt vanaf elf meter, was het Gerd Müller die Nederland in de 43e minuut de das om deed door de 1-2 binnen te schieten. Op die manier bezorgde Der Bomber Nederland een voetbaltrauma dat tot op de dag van vandaag bij veel mensen nog niet is verwerkt.

(Zie hier de voor vele traumatische beelden)

Topspits in verval

Helaas zou Gerd Müller uiteindelijk ook te maken krijgen met een probleem waar meer oud-voetballers mee te maken kregen. Na zijn carriére opende Müller een restaurant in Amerika. Dat werd echter geen groot succes en hij besloot terug te keren naar Europa. Eenmaal in Europa ging het mis met de voormalig topspits. Müller kreeg een alcoholprobleem en het ging snel bergafwaarts met hem. Gelukkig wist hij het gevecht met de alcohol op tijd te overwinnen en bood Bayern München hem een kans op een beter leven. Müller werd opgenomen in de jeugdopleiding van Bayern München en het ging daardoor snel beter met hem.

Helaas werd in oktober 2015 Alzheimer vastgesteld bij de voormalig topspits. Inmiddels woont Müller in een verzorgingstehuis, maar Bayern München heeft laten weten Der Bomber nooit te zullen laten vallen. “Mede door de geweldige steun en de loyaliteit van Bayern München heeft Gerd nog prima kunnen leven in het dagelijks bestaan. Ondanks de onmiskenbare signalen van de ziekte is hij goed behandeld door familie, fans en media. Dat was erg belangrijk, want de wens van elke alzheimerpatiënt is om zolang mogelijk in een familiaire omgeving te zijn”, aldus Müllers dokter Hans Förstl.

Ook Bayern-directeur Karl-Heinz Rummenige zal altijd voor Müller klaarstaan. “Hij was een fantastisch doelpuntenmaker, die ondanks al het succes ingetogen en bescheiden bleef. Dat heeft veel indruk op mijn gemaakt. Hij was een wonderbaarlijk teamgenoot en hij is mijn vriend. In de Bayern-familie is er altijd plek voor Gerd. Bayern München wil Gerd en zijn familie altijd helpen en ondersteunen, wanneer dat nodig is”, laat Rummenige weten.

Eens een legende, altijd een legende

Ondanks het verval na zijn loopbaan en de ziekte van Alzheimer zal iedere liefhebber Müller blijven herinneren als de geweldige voetballer die hij ooit was. Niemand zal vergeten wat hij het voetbal heeft gegeven. Zijn naam zal voor altijd in de geschiedenis boeken blijven en ook zijn doelpuntenrecord zal zeer waarschijnlijk nooit meer verbroken worden. Gerd Müller was speciaal. En zelfs in Nederland zal er groot respect zijn voor de voetballer Gerd Müller. Alleen die ene dag in 1974 dompelde die verdomde dekselse Bomber ons land in een diepe rouw.

(De mooiste momenten van Der Bomber op historisch beeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *