Portraits Champions League Studio

Erik Meijer: ”De mix tussen de Duitser en de Nederlander is de wereldkampioen voetbal”

Veel Nederlanders hebben een verleden in het Duitse voetbal, of zijn er nog altijd actief. Onder hen ook Erik Meijer. Jarenlang speelde hij in de Bundesliga voor clubs als Alemannia Aachen, HSV en Bayer Leverkusen. Tegenwoordig werkt Meijer als analyticus bij Fox Sports en datzelfde doet hij voor Sky in Duitsland. Speciaal voor de nieuwe site gericht op het Duitse voetbal, Fussballbegeistert gaat hij onder andere in op het verschil tussen het Nederlands voetbal en het Duits voetbal. En vertelt hij wat het Duitse voetbal nu zo mooi maakt.

In de laatste minuut scoren is achterhaald

Juichen na een heerlijk doelpunt voor Leverkusen

Erik Meijer als speler van Leverkusen (bron: www.meijersportsmedia.nl)

In Nederland zijn de ogen vooral gericht op de Engelse competitie. De Premier League vinden we allemaal prachtig, maar naar de buren lijken minder aandacht te krijgen. Toch zit daarin wel verandering aan te komen. ”In Engeland spelen natuurlijk veel goede buitenlandse spelers. Voor de individuele klasse moet je vaak in Engeland zijn. Maar als je kijkt naar de statistieken en je kijkt naar de Champions League, dan kun je niet meer om Duitsland heen”, aldus Meijer.

Nederlanders blijven vaak bij de gedachte aan Duits voetbal denken aan saai spel en scoren in de laatste minuut. Maar dat is er allang niet meer bij. “Dat is zeker achterhaald. Ik heb zelf een hele lange periode in de Bundesliga mogen spelen, en het is echt een hele attractieve competitie. Je hebt Bayern München waar niemand aan kan tippen, maar daaronder kan alles. Zo strijden er acht ploegen tegen degradatie. En de rest gaat zo ongeveer allemaal voor Europees voetbal. Ook de manier van spelen ligt vaak dicht bij elkaar. Zo krijg je dat bijna iedereen van iedereen kan winnen, maar ook kan verliezen. Het is gewoon een hele goede competitie.”

“Ik zat iedere zaterdagavond om tien over zes voor de televisie naar Sportschau te kijken”

De oud-speler die in Nederland voor onder meer MVV en PSV uitkwam denkt dat de Bundesliga populair kan worden in Nederland. “Als mensen kunnen inschakelen op het Duitse voetbal, zullen ze dat vanzelf ook gaan doen. En nu de Premier League vanaf volgend seizoen niet meer op Fox te zien zal zijn gaan mensen misschien switchen. Waar ze nu naar een wedstrijd als West Ham United- Sunderland kijken zal dat in de toekomst misschien wel Frankfurt-Stuttgart worden.”

Bij Meijer zelf werd het Duitse voetbal er met de paplepel ingegoten.”Ik kom uit het grensgebied in Limburg. Daar groei je op met de Bundesliga. Ik zat dan ook iedere zaterdagavond om tien over zes Sportschau te kijken. Maar wanneer je niet uit het grensgebied komt is dat minder vanzelfsprekend. Die mensen zullen het Duitse voetbal moeten leren waarderen.”

hsv vliegend schot 001

Erik Meijer in actie namens HSV (bron: www.meijersportsmedia.nl

Niet alleen over de manier van voetbal is de analist positief. Onze buren hebben het ook op andere vlakken goed voor elkaar. “De Bundesliga is kerngezond. Geen enkele club heeft schulden, ze halen geen gekke fratsen uit, en alle clubs zijn nog zoals ze vroeger waren. Clubs zijn niet in handen van één eigenaar bijvoorbeeld. Zulke dingen geven ook wel aan hoe de Duitsers het willen hebben.”

Totaal andere wereld, vlakbij huis

De sfeer en de voetbalcultuur die heerst in Duitsland is eigenlijk niet te vergelijken met die in Nederland. Voor veel Nederlanders gaat er dan ook een wereld open wanneer ze eens een kijkje gaan nemen bij een Duitse wedstrijd. ”Ik merk dat ook aan mensen die voor het eerst in Duitsland gaan kijken. Die hoor ik dan vaak zeggen: ”Wauw dit is echt ongelofelijk”. In Duitsland kunnen uit en thuissupporters ook nog altijd door elkaar heen lopen. Neem een wedstrijd als Schalke 04 tegen Borussia Dortmund. dat zijn aartsrivalen. Maar wanneer die tegen elkaar spelen komen ze gewoon samen voor het stadion. Zodra de wedstrijd dan begint gaat de een naar het Schalke vak en de ander naar het Dortmund vak, en na de wedstrijd zien ze elkaar weer. Dat is in Nederland tijdens een Ajax-Feyenoord ondenkbaar.”

“Respect en normen en waarden zijn rond een voetbalwedstrijd in Duitsland heel erg belangrijk”

 

De reden dat het in Duitsland wel kan ligt volgens Meijer aan de instelling van de Duitsers. “Respect en normen en waarden zijn rond een voetbalwedstrijd in Duitsland heel erg belangrijk. Natuurlijk gebeuren er ook wel eens dingen die niet door de beugel kunnen. Dat zul je altijd blijven houden. Maar over het algemeen kun je stellen dat het in Duitsland erg clean is.”

2.Bundesliga

In de schaduw van de grote sterren in de Bundesliga kent Duitsland nog een aantrekkelijke competitie, namelijk de 2.Bundesliga. Ook daar is het niveau behoorlijk. “Ik denk dat die competitie vrij sterk is. Het is een andere manier van spelen dan in Nederland en dan in de Bundesliga, dat wel. Het is iets meer fysiek en ook conditioneel moet je daar een stapje extra doen. Er wordt ook meer van je verwacht dan in Nederland. Als het goed is dan hoor je de loftrompet en dan keer drie, maar als het slecht is wordt je ook echt afgebrand. Daar moet je wel mee om kunnen gaan ook.”

Meijer wil de 2.Bundesliga niet geheel vergelijken met de Nederlandse Eredivisie, maar denkt wel dat er aardig wat 2.Bundesliga clubs mee zouden kunnen in onze competitie. “In Nederland heb je Ajax, PSV en Feyenoord. Die drie moet je apart rekenen. Maar daarbuiten denk ik dat de clubs in de 2.Bundesliga over het algemeen wel goed mee zouden kunnen in de Eredivisie. Qua kapitaalkracht is het volgens mij ook de zevende competitie in Europa. Dat zegt natuurlijk ook wel wat. En de tribunes zitten iedere week gewoon vol. Het is daar niet zoals bij ons in de Jupiler League, dat er bij een wedstrijd soms maar 200 man zitten.”

Duitse inhaalslag

jubel meijer-sichone-rolfes

Erik Meijer als aanvoerder van Alemannia Aachen (bron: www.meijersportsmedia.nl)

Hoe komt het eigenlijk dat Duitsland de laatste jaren zo ver vooruit is gegaan qua voetbal? Ook daar heeft Meijer een logische verklaring voor. “Het is begonnen met de tv-gelden van een aantal jaar geleden in Engeland, Spanje en Duitsland. Daar hebben wij als Nederland de plank volledig misgeslagen omdat we daar niet in mee konden. Geld geeft macht en power en zo kun je de organisatie neerzetten zoals dat zou moeten. En daarmee kun je vervolgens prijzen winnen. Daar gaan wij in Nederland nooit meer aankomen. En dat is geen schande, want we hebben hier een hartstikke leuke competitie. Maar jonge spelers gaan steeds eerder weg en Europees tellen we daardoor niet meer mee. Dat is een harde constatering, maar het is nu eenmaal zo.”

Vooral het succes van Bayern München springt in Europa in het oog. En dat is ook niet onlogisch als je kijkt naar de mogelijkheden daar. “Bayern heeft volgens mij een omzet van 600 miljoen euro. Tel daar een eigen vermogen van 300 miljoen bij op en je weet genoeg. Al die een speler nodig hebben, dan hebben ze daarvoor dat eigen kapitaal. Die hoeven nergens iets te lenen en halen die speler dan gewoon. Dat is enerzijds goed beleid, maar anderzijds komt het ook door succes. Voetbal is in Duitsland volkssport nummer eins en grote merken willen bij winnaars horen. In Duitsland moet je dan bij Bayern zijn, en ook daar komt een hoop geld vandaan.”

“In Duitsland begrijpen ze er niets van dat Nederland er niet bij is tijdens het EK. Met zulk goed voetbal hoor je er volgens de Duitsers altijd bij te zijn”

Maar niet alleen Bayern München heeft zich goed ontwikkeld. Heel Duitsland heeft een flinke inhaalslag gemaakt. “In 2000 zijn de Duitsers flink op hun bek gegaan tijdens het EK. Daar hebben ze van geleerd en daarna hebben ze de boel daar weer op de rails gekregen. Ze zijn toen het Nachtzug Leistungzentrum gaan bouwen en de jeugdopleiding bij Duitse profclubs werd verplicht. En dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. De generatie Duitse voetballers die we nu kennen is daaruit voortgekomen. En dan hebben we het over voetballers als Thomas Müller, Marco Reus, Mesut Özil en ga zo maar door. Duitsland kent tegenwoordig hele sierlijke voetballers, en niet alleen voorin of op het middenveld. Kijk maar naar een Mats Hummels, dat is ook een hele mooie voetballer. En dan hebben ze met Manuel Neuer natuurlijk nog de beste keeper ter wereld. Het zit wel goed in Duitsland, ik heb dan ook het vermoeden dat ze na de wereldtitel in 2014 deze zomer ook Europees kampioen zullen worden”, voorspelt Meijer.

Waar het Duitse voetbal een erg succesvolle periode kent, daar zitten we in Nederland in een dalletje. Toch hebben ze volgens Meijer in Duitsland nog altijd een positief beeld van het Nederlandse voetbal. “Ze zijn nog altijd vrij positief over ons voetbal. Ze vinden onze jeugdopleidingen en ons spelconcept erg goed. Ze begrijpen er daarom ook niets van dat Nederland er niet bij is als deze zomer het EK wordt gespeeld. Met zulk goed voetbal moet je er volgens de Duitsers altijd bij zijn. Alleen er komt heel wat meer bij kijken dan alleen goed voetbal. Dat kunnen we nog van de Duitsers leren. De mix tussen een Nederlander en een Duitser is volgens mij dan ook de wereldkampioen voetbal”, besluit Meijer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *