Cottbus_Stadion_der_Freundschaft

50 jaar FC Energie Cottbus, 50 jaar Hart an der Grenze

Op 31 januari 1966 zag FC Energie Cottbus het levenslicht. Het 50-jarig bestaan werd vandaag dan ook groots gevierd rondom de wedstrijd met Fortuna Köln (0-0). 50 jaar FC Energie Cottbus, 50 jaar Hart an der Grenze.

(zie hieronder de PRACHTIGE sfeeractie voorafgaand aan FC Energie Cottbus-Fortuna Köln)

Hart an der Grenze

Hart an der Grenze is de slogan van de ploeg uit de voormalige DDR. Dat heeft ermee te maken dat Cottbus slechts een kleine 30 kilometer van de grens met Polen ligt. In Duitsland wordt dan vaak ook gekscherend gezegd ”wenn du aus Cottbus kommst, kommst du eigentlich aus Polen”, oftewel wie uit Cottbus komt, die komt eigenlijk uit Polen. In Cotbus zelf kunnen ze dat niet waarderen. Ze vinden het vooral feitelijk gezien nergens op slaan. De grens met Polen mag dan slechts 30 kilometer verderop liggen. Duisburg ligt nog altijd dichter bij Nederland, Freiburg dichter bij Frankrijk en Burghausen dichter bij Oostenrijk dan Cottbus bij Polen. Toch hebben ze uit de spot die met ze gedreven wordt motivatie weten te halen. Energie Cottbus besloot om zichzelf niet steeds meer te gaan verdedigen. In plaats daarvan besloot de club er zelfs de lijfspreuk van te maken. Dat is dus Hart an der Grenze geworden.

Der FC Energie Cottbus haalt in iedere wedstrijd alle legale middelen uit de kast, en zoekt altijd de grens op. Maar het zal nooit de grens overschrijden. Wij weten waar de grenzen liggen en die worden gerespecteerd. We zijn hard naar onszelf toe en naar de tegenstander. Een Cottbuser zeurt niet, een Cottbuser vecht. FC Energie- Hart an der Grenze.”

Hart an der Grenze wil niet alleen zeggen dat Cottbus dicht bij de grens ligt. Cottbus wil er ook mee aangeven dat de ploeg altijd voorop in de strijd zal gaan, en altijd de grens zal opzoeken. Maar daarbij wordt wel de kanttekening gezet dat het nooit de grenzen zal overschrijden. Of zoals ze zelf zeggen “Ein Cottbuser jammert nicht, sonder er kämpft.”

(een mooie documentaire om in de ziel van de club te kunnen kijken)

Schommelploeg uit Oost-Duitsland

Logo_Energie_Cottbus.svg-2Energie Cottbus komt tegenwoordig uit in de 3.Bundesliga, maar dat is regelmatig anders geweest. Voordat de muur viel speelde Cottbus jaren in de DDR-liga. Na de val van de muur ging de club spelen in de Oberliga. Op dat moment het derde niveau van Duitsland. Na drie seizoen in de Oberliga promoveerde de rood-witten naar de Regionalliga. Ook daar bleven ze drie seizoen. Na een knappe derde plaats in het seizoen 1996/97 mocht Cottbus gaan spelen om promotie. In die promotie/degradatie wedstrijden wisten ze vriend en vijand te verrassen door ten koste van Hannover 96 te promoveren naar de 2.Bundesliga. Nog geen twee weken later kwam het absolute hoogtepunt van de club. Energie Cottbus mocht in Berlijn de finale spelen om de DFB-Pokal tegen VfB Stuttgart. Dat duel werd met 0-2 verloren maar ondanks alles was het een unieke prestatie dat een ploeg die uitkwam op het derde niveau de bekerfinale wist te halen.

De succesperiode van de club was echter nog niet over. Net als in de Oberliga en de Regionalliga bleef Cottbus ook in de 2.Bundesliga weer drie seizoenen hangen. In 1999/00 lukte het ze om voor de derde keer in negen jaar te promoveren. Het zou de eerste keer zijn dat Cottbus op het hoogste niveau in Duitsland uit zou komen. Ook dat verblijf zou weer drie seizoenen duren. De Oost-Duitsers maakten er een sport van om steeds weer in het derde seizoen promotie af te dwingen. Al kwam daar na drie jaar Bundesliga wel een eind aan. Cottbus verbleef weliswaar weer drie seizoenen op het zelfde niveau, maar dit keer werd het degradatie na die ondertussen gebruikelijke drie jaar.

In 2002/03 kwam Cottbus dus weer in de 2.Bundesliga terecht. Het eerste jaar deed het daar nog mee om de bovenste plaatsen en werd de ploeg vierde. Het jaar daarop verliep dramatisch. Cottbus sloot het seizoen 2004/05 af op een veertiende plaats. Maar de club deed zijn naam als schommelploeg een jaar later toch weer eer aan. Na een derde plaats in het seizoen 2005/06 promoveerde de club weer naar de Bundesliga. En zoals gewoonlijk bleef het daar drie seizoenen. Het zou de laatste keer zijn dat Cottbus wist te promoveren. Vanaf het seizoen 2008/09 werd een flinke daling ingezet. Cottbus degradeerde weer naar de 2.Bundesliga. Voor het eerst verbleef de ploeg daar langer dan drie seizoenen. Om precies te zijn vijf seizoenen namelijk.

Maar na die vijf seizoenen keerde Cottbus niet terug naar de Bundsliga. De bekerfinalist van 1997 werd in 2013/14 zelfs laatste in de 2.Bundesliga en degradeerde daardoor naar de 3.Bundesliga. Daar werden ze vorig seizoen slechts zevende. En op dit moment is de situatie zelfs nog zorgwekkender. Cottbus bezet momenteel de vijftiende plaats en staat slechts drie punten boven de degradatiestreep. Het zal dus moeten uitkijken dat het zichzelf volgend jaar niet op een nog lager niveau zal zien uitkomen. Maar er is hoop. Als je kijkt naar de historie zou het zomaar kunnen gebeuren dat ze over twee seizoenen uiteindelijk weer promoveren naar de 2.Bundesliga. Maar resultaten behaald in het verleden bieden nog steeds geen garantie voor de toekomst.

Historische bekerfinale

In het seizoen 1996/97 stond Energie Cottbus in de DFB-Pokal finale. Dat klinkt in eerste instantie niet eens heel bijzonder. Alleen de reden dat Cottbus aan de beker mee mocht doen was een bijzondere. Als winnaar van de regio-beker in de regio Brandenburg mochten ze deelnamen aan het hoofdtoernooi van de DFB-Pokal. Het is een van die mooie sprookjes die je ook vaak in Engeland bij de FA Cup tegenkomt. Cottbus bleek een stuntploeg en versloeg onder andere FC Sankt Pauli, VfL Wolfsburg, Stuttgarter Kickers, MSV Duisburg en Karlsruher SC, dat onder andere FC Bayern München uit de beker had gewipt. Daarmee plaatste Cottbus zich voor het eerst en tot nu toe ook voor het laatst voor de eindstrijd om de DFB-Pokal.

Op 14 juni 1997 was het zover. Energie Cottbus nam het in een door 76.400 mensen uitverkocht Olympiastadion in Berlijn op tegen VfB Stuttgart. Bij Stuttgart stond Joachim Löw destijds voor de groep. Inmiddels kennen we Löw allemaal als de man die in 2014 wereldkampioen werd met die Mannschaft. Helaas voor Cottbus werd de hoop op eremetaal echter al binnen twintig minuten een stuk kleiner toen Giovane Élber uit een hoekschop binnen wist te knikken. In de 52e minuut was het opnieuw Élber die de laatste hoop aan diggelen schoot. Met een prachtig stiftballetje liet hij doelman Kay Wehner kansloos en daarmee was de buit binnen voor Stuttgart.

(de echte liefhebber kan hieronder de volledige finale nog eens rustig terug kijken)

Ondanks dat de beker uiteindelijk niet werd gewonnen was het seizoen 1996/97 een prachtig seizoen voor Cottbus. Met een bekerfinale en de promotie naar de 2.Bundesliga mogen we wel spreken van een historisch seizoen in het 50-jarige bestaan van Energie. Naast het bekersucces in 1997 was er ook nog de editie van 2011 waarin de halve finale werd bereikt. Cottbus verloor toen echter van MSV Duisburg en mocht dus niet opnieuw naar Berlijn.

Hoge pieken, diepe dalen

De historie van Energie Cottbus kent hoge pieken en diepe dalen. De promoties naar de 2.Bundesliga en de Bundesliga waren absolute hoogtepunten evenals het bekersucces van 1997. Maar daarnaast is de degradatie naar de 3.Bundesliga een enorm dieptepunt. Energie hoopt daar vanzelfsprekend ook snel weer uit te klimmen. En zoals hun slogan zelf zegt zullen ze daarvoor alles uit de kast halen, zolang het maar binnen de grenzen blijft. Net zoals Cottbus zelf. Op de grens, maar zeker niet daarover. ”Een Cotbuser zeurt niet, een Cotbuser vecht!”

Maar vandaag viert de club feest, ondanks de sportieve tegenslagen. FC Energie Cotbus bestaat 50 jaar en dat willen de fans en de club weten ook. En gelijk hebben ze.

FC Energie Cotbus van harte gefeliciteerd en nog vele jaren!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *